Unikátní bunkry jsou díky dobrovolníkům přístupné veřejnosti

Králíky - Desítky dobrovolníků z celé České republiky na Králicku už řadu let rekonstruují staré vojenské opevnění. Nadšencům vojenské historie se podařilo opravit nejen unikátní bunkry, ale také armádní techniku. Dříve tajné objekty se tak postupně podařilo zpřístupnit veřejnosti.

Novodobí amatérští restaurátoři nepracují v bílých rukavičkách, ale s lopatou v ruce. V historických dokumentech pátrají po informacích, podle kterých následně uvádějí do původního stavu vojenské opevnění z roku 1938. To mělo původně bránit tehdejší Československo před vpádem německé armády, nepřítel ovšem komplex bunkrů získal bez jediného výstřelu. Wehrmacht pak během druhé světové války opevnění používal jako střelnici.

Dobrovolníci věnují opravám bunkrů veškerý volný čas. Vyklízejí poničené šachty a chodby a uvádějí do provozu i poničené technické vybavení. Každý z nadšenců strávil místy i padesát metrů pod zemským povrchem stovky hodin. „Stále nacházíme vybuchlé granáty, místa, kde byla použita trhavina, zbytky munice,“ popsal dobrovolník Martin Ráboň. 

Bunkr s označením KS 11 patří mezi vůbec nejzajímavější vojenské objekty na Králicku. Dodnes nese stopy ostřelování a některé části jeho opevnění zůstávají dodnes neprobádané. Kamera České televize měla jako první možnost nahlédnout do prostor, kde německá armáda za 2. světové války testovala tajné zbraně.

„Už dnes víme minimálně o čtyřech typech tajných zbraní, u kterých se tady ověřovaly jejich účinky. Byly to výbušný plyn Tajfun, kumulativní nálože, protibetonové střely Röchling a králické pevnosti poznaly i zkoušky kumulativních leteckých pum,“ řekl Ráboň.

Dobrovolníci z Vojenského muzea v Králíkách se zase specializují na armádní techniku a výzbroj. Postupně opravují unikátní zbraně. Každoročně také dobrovolníci společně s Armádou České republiky pořádají akci Cihelna, která návštěvníkům představuje bojové ukázky a historickou i moderní vojenskou výzbroj. Letos se koná ve dnech 16. a 17. srpna.

Unikátní bunkry jsou díky dobrovolníkům přístupné veřejnosti (zdroj: ČT24)