Praha nemá na opravu Šlechtovky peníze, tendr zruší

Praha – Slavná Šlechtova restaurace bude zřejmě ve Stromovce chátrat minimálně dalších pár let. Už tento měsíc by totiž měla rada města rozhodnout o zrušení čtvrtmiliardového tendru na opravu takzvané Šlechtovky. Příčiny jsou přitom podle radního Václava Novotného (TOP 09) jasné – česká metropole na tento naddimenzovaný projekt nemá finanční prostředky.

Podle památkářů je stav restaurace už dlouhodobě neutěšený. Hlavní město Praha památku vlastní, její opravu plánuje už několik let. Znovu se o ní začalo mluvit loni v létě poté, co se v blízkosti památky sesunul svah. Samotnou budovu ale nepoškodil.   

„V současné finanční kondici by město mělo nad svými projekty uvažovat racionálně,“ řekl Novotný. Projekt na přestavbu Šlechtovy restaurace je prý přemrštěný. Podle Novotného by měla oprava v budoucnu stát o polovinu méně. Podobně už Praha v uplynulé době zrušila další předražené zakázky z minulosti, třeba na opravu Průmyslového a Clam-Gallasova paláce.    

Šlechtova restaurace
Zdroj: Ruml Miloš/ČTK

Budova Šlechtovy restaurace, dříve známá pod jménem Královská dvorana, je kulturní památkou. Název dostala po posledním majiteli Václavu Šlechtovi. Její nejstarší část pochází z konce 17. století, objekt byl dostavěn v polovině 19. století. V roce 1978 a o dva roky později budova vyhořela, od té doby chátrá. Poničila ji také povodeň v roce 2002.