OKD zaplatí půl milionu za smrt dvou báňských záchranářů

Ostrava - Těžební společnost OKD dostane půlmilionovou pokutu za smrt dvou báňských záchranářů. V dubnu se pravděpodobně otrávili, když odebírali vzorky ovzduší z uzavřených prostor hluboko pod zemí. Podle báňského úřadu se tak nemuselo stát, kdyby firma přijala některá preventivní opatření. Píší o tom Lidové noviny.

Již dříve kontroloři rozhodli o nutnosti změnit systém odvětrávání nevyužívaných prostor. „Dispečink dolu na povrchu musí mít signalizaci o tom, že ventilátory odvětrávají zavřené štoly,“ cituje deník mluvčího báňského úřadu Bohuslava Machka.

Jeho protějšek z OKD Vladislav Sobol ale pro LN reagoval, že nedostatky již byly odstraněny. Do lepší bezpečnosti prý firma investovala v posledních letech více než 600 milionů korun. OKD se také postará o rodiny obou záchranářů, což firmě ukládá kolektivní smlouva. „Kromě toho budeme podporovat pozůstalé děti, v rámci Občanského sdružení svatá Barbora se postaráme o financování jejich vzdělávání, zájmových aktivit a zdravotní péče,“ řekl LN Sobol.