Do karlovarského divadla zatéká. Na vině je nekvalitní břidlice

Karlovy Vary - Karlovy Vary budou muset znovu investovat do oprav městského divadla. Začalo do něj totiž zatékat. Podle vedení města byla při opravě střechy použita nekvalitní břidlice. Za rekonstrukci divadla město přitom v posledních dvaceti letech zaplatilo už stovky milionů korun.

Na desítky let to měla to být zásadní rekonstrukce, už po patnácti letech ale do budovy zatéká. „…Břidlice, která tam je dneska použitá, není břidlice určená pro střešní krytiny, ale je to břidlice spíš určená pro fasádní systémy,“ uvedl Petr Brusík (ODS) náměstek primátora, Karlovy Vary.

Zastupitelé podali několik žalob, s žádnou neuspěli

Podle Moniky Makkiehové, bývalé náměstkyně primátora, byla rekonstrukce předražená a zboží neodpovídalo kvalitě, ve které mělo být dodáno. Zastupitelé kvůli nejasnostem podali asi desítku žalob, ale neuspěli. „Polovina z žalob byla neúspěšná, druhou polovinu město, jelikož se jednalo o žaloby založené ekvivalentně na stejných tvrzeních, na stejných postupech, tak raději stáhlo,“ sdělil mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Jan Kopál.

Město čeká další investice v řádech milionů

Celkem za rekonstrukci městského divadla Karlovy Vary zaplatily čtvrt miliardy korun. Kompletní dokumentaci k rekonstrukci už ale nemají ani odbory magistrátu. Některé z firem, které divadlo rekonstruovaly, už ani neexistují a záruční lhůty uplynuly. Opravy tak znovu zaplatí město. „Ta nejhorší alternativa je, že by se střecha musela dělat celá znovu, což bychom se bavili v řádech jednotek, ale možná i desítek milionů korun,“ dodal Brusík. Jasno by měli mít radní v první polovině září, až dostanou znalecký posudek.

Do karlovarského divadla i po rekonstrukci zatéká (zdroj: ČT24)