Vlková, odsouzená za vydírání, zůstává středočeskou zastupitelkou

Praha - Bývalá starostka středočeských Štěchovic Miloslava Vlková, odsouzená za vydírání, zůstává krajskou zastupitelkou a členkou klubu ČSSD. Členství ve straně naopak ukončila. Sedmiměsíční podmínečný trest Vlkové potvrdil minulý týden odvolací soud. Podle zastupitelů za ČSSD vykonává Vlková svou práci dobře. Sama politička po jednání zastupitelského klubu strany pouze řekla, že je nevinná a že v zastupitelstvu zůstává.

Už po prvním rozsudku loni na podzim si Miloslava Vlková pozastavila členství v ČSSD a teď, když odvolací soud rozsudek potvrdil, ze strany vystoupila – zastupitelkou ale zůstává. I bez stranické legitimace zůstane i členkou zastupitelského klubu ČSSD. Ten se na tom shodl jednohlasně. Bez odsouzené političky by přišel o výhodu největšího klubu.

„Posuzujeme ji za práci, kterou vykonává ve Středočeském kraji, ve výborech a komisích. Ta práce se nám jeví jako kompetentní a nevidíme důvod, aby v tuto chvíli ukončovala členství v klubu,“ uvedl šéf středočeské ČSSD Miloš Petera .

Podle zákona o volbách do zastupitelstev krajů zaniká zastupiteli mandát, pokud byl pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. O podmíněném trestu zákon v souvislosti se zánikem mandátu nehovoří.

Miloslava Vlková jako starostka Štěchovic spolu s právničkou městyse tlačily na učitelku v tamní mateřské škole, aby se vzdala své práce, jinak že zveřejní její nahé fotografie uložené ve služebním počítači.

Vlková s rozsudkem nesouhlasí a podle Petery se kauzou ještě budou soudy zabývat. „Použije veškeré opravné prostředky a bude pokračovat v soudním sporu, aby očistila své jméno,“ dodal Petera. Pokud by i další soudy potvrdily nynější verdikt, jejím setrváním v zastupitelstvu by se pak sociální demokraté znovu zabývali.

Na to, že nemůžou politici Vlkovou členství v zastupitelstvu zbavit, poukázal například opoziční zastupitel Tomáš Havlíček (ODS). „Samozřejmě předpokládám, že ona sama by z toho měla vyvodit své osobní závěry, odstoupit a vzdát se mandátu,“ řekl Havlíček. Podobně se na situaci dívali i další členové zastupitelstva, které se však kauzou na dnešním jednání nezabývalo.

Podle Jiřiny Fialové (KSČM) se ČSSD z kauzy „takticky vyvlíkla“ tím, že Vlková ukončila členství ve straně. „Pokud ona sama nebude chtít ukončit mandát zastupitelky Středočeského kraje, tak ji nikdo nemůže donutit,“ dodala Fialová.

Sociální demokraté od posledních voleb v kraji vládnou společně s komunisty. Z 65 mandátů jich mají 20, komunisté o jeden méně. Pokud by tedy Vlková zastupitelský klub ČSSD opustila, měli by sociální demokraté stejný počet členů klubu jako komunisté.

Politička odsouzená za vydírání zůstává zastupitelkou (zdroj: ČT24)