Počasí na Vysočině nesvědčí lyžařům. Zato kvetou stromy a dozrávají pomeranče

Symbolem lednového počasí na Vysočině nejsou lyžaři, ale dozrávající pomeranče (zdroj: ČT24)

Na Vysočině jsou v provozu už jen tři sjezdovky. Teplo a absence sněhu zimním aktivitám v kraji nepřejí. Místo toho kvetou stromy a lidé se baví jinak, než je v lednu obvyklé. Třeba pěstováním pomerančů ve skleníku.

Symbolem letošní zimy na Vysočině jsou rozkvetlé sakury v Polné. A taky pomeranče, které teď dozrávají ve skleníku Josefa Bratršovského z Janovic. „Současné počasí rostlinám vyhovuje z toho důvodu, že pomalu dozrávají a takzvaně si temperátně odpočinou,“ řekl pěstitel citrusů Josef Bratršovský.

Zatímco loni touto dobou zamrzaly i staré přírodní stadiony, jako ten v Dobroutově na Jihlavsku, letos tu místo ledu roste tráva. A podobné je to i na vysočinských kopcích. Aktuálně jsou v provozu v celém kraji jen tři sjezdovky – Šacberk u Jihlavy, Nové Město na Moravě a Nový Jimramov. Na pomezí s Jihomoravským krajem se lyžuje ještě v Olešnici.

Mapa otevřených sjezdovek na Vysočině
Zdroj: ČT24

V Lukách nad Jihlavou odrazuje lyžaře u sjezdovky nápis zavřeno už od Vánoc. Většina technického sněhu už odtekla trubkou. Správci areálu tak zatím mohou maximálně čistit sedačky lanovky po ojedinělé sněhové přeháňce. „Jeli jsme jediný den třiadvacátého prosince jako zkušební provoz a druhý den přišla obleva,“ řekl provozovatel sjezdovky Petr Vaněk.

Ochlazení vyhlížejí i na Novoměstsku

Tuto zimu ještě neupravili ani metr tratí pro běžkaře ve Žďáru nad Sázavou. „V dobrých sezonách navštíví naše tratě tisíce lidí, ale letošní zima je taková, že není co upravovat,“ řekl správce tratí Lyžařské Žďársko Josef Holemář.

A stejně je na tom i Novoměstsko, kde jsou louky téměř bez sněhu a tento týden veřejnost nesmí na běžky ani do Vysočina arény. Ta má téměř prázdný i nedaleký sněhový zásobník, na kterém je závislý osud prosincového světového poháru v biatlonu. „Potřebovali bychom aspoň týden celodenních mrazů na to, abychom dosněžili celý zásobník,“ upozornil správce areálu Karel Klapač. 

Zásobník sněhu pro Vysočina arénu
Zdroj: ČT24

Vlekaři s nadějí vyhlížejí ochlazení slibované na následující dny. Českou republiku čekají v příštích dnech teploty kolem nuly a místy bude mrznout.