Nová vláda, nový boj proti poplatku na R6, rozhodli se Karlovarští

Karlovy Vary – Rychlostní silnice R6 (resp. její západočeský úsek) je od jiných nejbližších dálnic a rychlostních komunikací vzdálena desítky kilometrů, přesto musí řidiči, kteří na ni vjedou, mít zakoupenou dálniční známku. Proti zpoplatnění silnice R6 již v minulosti Karlovarský kraj protestoval, ale bezvýsledně. Teď doufá, že najde sluchu u nové vlády s návrhem na zavedení tzv. krajské známky, která by byla platná jen na R6 a podstatně levnější než celostátní dálniční kupon. Snahu o zrušení poplatků za R6 podpořila i petice zhruba s třemi tisíci podpisů. Ministerstvo se ale ke zrušení poplatku ani zavedení levnějších známek nechystá, problém je se zákony i penězi.

Krajská dálniční známka, jejíž zavedení navrhuje Karlovarský kraj, by stála pouhých 300 korun oproti celostátní známce za 1 500 korun, a platila by pouze v konkrétním regionu. Hejtman Josef Novotný (ČSSD) poukázal na studii, podle které by zavedení regionálních známek nepřipravilo stát o příjmy z prodeje dálničních kuponů. Dopad na Státní fond národní infrastruktury by v nejhorším případě byl minus 195 milionů korun, tedy asi tři promile jeho celkových příjmů. „Dokonce si myslím, že by se příjmy mohly naopak zvýšit,“ podotkl Novotný. Krajskou variantu by podle něj využily například rodiny, které mají dvě auta, z nichž jedno je určeno na kratší cesty a dnes je zpravidla beze známky.

Karlovarský kraj návrh novely zákona o pozemních komunikacích, který se zavedením krajských dálničních známek počítá, předložil poslancům. Předlohu nyní posuzuje vláda.

Ministerstvo dopravy ale o úlevách pro Karlovarský kraj neuvažuje. Problémy vidí jak v potřebných penězích, tak v zákonech. „Co se týče krajských dálničních známek, tak stanovisko ministerstva je neměnné, tedy negativní. Považujeme tento krok za nesystémový,“ odmítl návrh hejtmana Novotného mluvčí ministerstva Martin Novák. Ministerstvo by podle něj muselo platit více peněz na výrobu kuponů a kraje by zřejmě nebyly ochotné uhradit je ze svého. „Také by byla ztížená policejní či celní kontrola, hranice krajů kolikrát nekončí a nezačínají v obci, kde by se dalo případně z dálnice sjet,“ dodal mluvčí. Návrh se nelíbí ani ministrovi Zdeňku Žákovi: „Mám pocit, že bychom tím všem zkomplikovali život, obtěžovali bychom občany, nevybrali bychom více peněz a dosáhli jenom chaosu.“

Ten by naopak v ojedinělých případech podpořil zrušení poplatků. „Musí se to posuzovat individuálně,“ podotkl však. Jeho úřad však upozornil, že ani to by nebylo snadné. „Musela by tomu předcházet změna zákona,“ vysvětlil ministerské otálení mluvčí Novák.

Antonín Bruštík o známkách na R6 (zdroj: ČT24)