Lenora na Prachaticku nemusí státu vracet čtyřmilionovou dotaci

Prachaticko - Obec Lenora na Prachaticku si oddechla - nemusí vracet státu 4 miliony korun. Peníze totiž chtělo zpátky ministerstvo financí kvůli špatně využité dotaci na průmyslovou zónu. Obec ji ale nakonec dokončila a na původně nevyužitých pozemcích teď vyrůstá sluneční elektrárna.

Někteří zastupitelé hovoří dokonce o záchraně pět minut po dvanácté. Do té situace se Lenora dostala hlavně proto, že se měnilo vedení obce. To původní věřilo tomu, že ministerstvo dluh Lenoře odpustí. A to nové už se dostalo do situace, kdy ministerstvo dluh nejen neodpustilo, ale ještě k němu přidalo penále. Na začátku byly velké plány - oživit průmysl v obci, kde zkrachovala velká sklárna. Jenže německý investor z projektu vycouval a obci zbyla nedokončená průmyslová zóna, vybudovaná se státní dotací. A pro Lenoru téměř likvidační dluh u ministerstva financí, jak potvrdila starostka Lenory Jaroslava Krnáková.

Obci nakonec nezbylo nic jiného, než si půjčit další peníze a zónu dokončit. Všechno ještě zkomplikoval fakt, že obec leží v těsné blízkosti chráněné krajinné oblasti. Jednání o stavbě fotovoltaické elektrárny tak byla mimořádně náročná, jak podotkl zástupce investora René Karpf. Mluvčí Správy Národního parku Šumava Radovan Holub dodal, že tento případ je považován jako výjimečný. Představitelé obce teď hovoří o špatném příběhu se šťastným koncem. Průmyslová zóna začala fungovat a ministerstvo to uznalo. Dotace vracet nemusí.