Žalobce žádá přísné tresty pro majitele solárních parků. I pro bývalou šéfku ERÚ Vitáskovou

Události ČT: Bývalá šéfka ERÚ Vitásková před soudem (zdroj: ČT24)

K jednání odvolacího Vrchního soudu v Olomouci v případu údajně neoprávněných licencí solárním elektrárnám na Chomutovsku se v pondělí dostavilo všech osm obžalovaných. Trvají na svém odvolání proti rozsudku prvoinstančního soudu. Žalobce žádá pro majitele solárních elektráren a dvě pracovnice ERÚ vysoké peněžité tresty, dvěma technikům navrhl zvýšit trest.

Majitelům elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun navrhl žalobce zvýšit původní peněžitý trest ze sedmi na 21 milionů korun po denních sazbách. Nově požaduje uložení peněžitého trestu i pro tehdejší předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou a bývalou vedoucí odboru licencí Michaelu Schneidrovou. Dvěma technikům navrhl zvýšení trestu z šesti na 7,5 roku.

Státní zástupce Radek Mezlík žádá olomoucký odvolací soud rovněž o to, aby Vitáskové uložil zákaz výkonu rozhodování jako úřední osoby ve správních řízeních na dobu 10 let. „Nové důkazy nepožaduji,“ uvedl Mezlík.

Ke slovu se již dostala také obhajoba. Předseda senátu Ivo Lajda avizoval, že na rozdíl od žalobce padly návrhy na doplnění dokazování. Jde například o výslech miliardáře a průmyslníka Zdeňka Zemka, otce obžalovaných majitelů elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun. 

Soud si na projednání rozsáhlého případu vyčlenil sedm dní, rozhodnout však může i dříve. Záležet bude na délce odvolacích námitek.

Odvolání se týká osmi obžalovaných. Oba bratři Zemkové dostali 7,5 roku vězení. Techniky Vladimíra Čimperu, Jana Hudečka, Jaroslava Kryma a Karla Šupinu a bývalou vedoucí odboru licencí ERÚ Michaelu Schneidrovou poslal soud do vězení na 5,5 až 8,5 roku.

K soudu přišla také bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková, které krajský soud nepravomocně uložil stejně jaké Schneidrové 8,5 let. Vitásková vinu popírá a kauzu považuje za vykonstruovanou.

Obžalovaní kromě obou tehdejších vedoucích pracovnic ERÚ čelí obžalobě z podvodu, za který jim hrozí sazba pět až deset let. Bývalou šéfku ERÚ obžaloval státní zástupce z účastenství ve formě pomoci k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby a Michaelu Schneidrovou, která podle obžaloby na pokyn ředitelky ERÚ zastavila obnovu řízení, ze zneužití pravomoci úřední osoby. Oběma hrozí pět až 12 let.

V kauze bylo původně deset obžalovaných. Jednání u někdejšího šéfa odboru licencí ERÚ Luďka Pražáka vyloučil soud k samostatnému projednání, jeho stíhání nakonec loni v listopadu vrchní soud zastavil, neboť muž zemřel. U bývalé úřednice ERÚ Ilony Florianové krajský soud upustil od potrestání. Florianové se odvolací řízení netýká, odvolání nepodala ani obžalovaná, ani žalobce.

Žalobce: Licence byly uděleny neoprávněně

Podle obžaloby elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun obdržely licence neoprávněně, a to na základě falešných revizních zpráv. S tím získali jejich majitelé, synové miliardáře a průmyslníka Zdeňka Zemka, také právo na velmi výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu dodanou do veřejné sítě.

Vitásková podle obžaloby později zastavila jednání o obnově správního řízení o udělení licence, v němž mohli Zemkové o tato povolení přijít. Podle spisu mohla státu za 20 let odběru energie z těchto elektráren vzniknout dvoumiliardová škoda.

Události, komentáře: Vitásková nepravomocně odsouzena (zdroj: ČT24)