Změna ministra přinesla kotlíkové dotace pro Ústecký kraj

Severní Čechy - Výměna ministra životního prostředí přinesla zásadní obrat v žádostech o příspěvek na výměnu starých kotlů na uhlí v Ústeckém kraji. Zatímco ještě před týdnem z krajského úřadu vzkazovali lidem, aby zatím s žádostmi nechodili, protože odstupující ministr Chalupa dohodu o dotacích odmítl podepsat, jeho nástupce Tomáš Podivínský přišel s novou.

Podle názoru, který platil ještě minulý týden, byl pro zrušení dohody o dotacích pádný důvod. Ústecký kraj chtěl přispět jen pěti miliony korun. „Což je menší rozpočet, než má kancelář pana hejtmana. To byl důvod, proč pan ministr Chalupa nepodepsal dohodu,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Obrat přišel s nástupem nového ministra Tomáše Podivínského. Ten nabídl kraji novou dohodu. „To znamená, že my dáme deset milionů a ministerstvo dá deset milionů,“ řekl ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Pokud novou smlouvu schválí radní Ústeckého kraje, měla by dvacetimilionová dotace stačit na výměnu kotlů asi v pěti stech domácnostech.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)