Uničov hlídají unikátní kamery. Záběry vyhodnocuje počítač, ten pak sám přivolá hlídku

V některých částech Uničova na Olomoucku již funguje zánovní kamerový systém, který sám dokáže rozpoznat podezřelé dění v ulicích a upozorní na to strážníky. Město do moderní monitorovací techniky zatím investovalo 450 000 korun.

Další milion je vyčleněn v rozpočtu na letošní rok, řekl mluvčí radnice Marek Juráň.

Město zatím pořídilo prvních pět speciálních kamer a počítačovou stanici, která zpracovává a vyhodnocuje získaný obraz. Moderní kamery sledují plochu před základní školou v ulici Pionýrů, tamní přechod a část vozovky, parkoviště u kulturního domu, autobusové nádraží či přechod a úschovnu kol u vlakového nádraží.

Software dokáže rozlišit mezi chodcem, malým či velkým autem. Umí hlídat směr jízdy v jednosměrných ulicích, dodržování zákazu stání a zastavení. Dokáže rozeznat větší shluk lidí, rvačku nebo umí upozornit na to, pokud člověk sedí bez hnutí na lavičce příliš dlouhou dobu, což může být známkou nějaké zdravotní komplikace.
Jiří Hübner
velitel uničovské městské policie

Pokud kamerový systém vyhodnotí situaci jako nestandardní, automaticky upozorní hlídku ve službě. Strážníci se můžou na obraz z kamery podívat v mobilu či tabletu a poté se rozhodnou, zda na místo vyjedou. Moderní kamerový systém se obejde bez lidské obsluhy a digitální kamery velmi dobře snímají dění v ulicích i v noci.

Nové „oči“ spolupracují i se staršími kamerami

Do systému jsou připojeny také starší kamery, které už několik let střeží památky na Masarykově náměstí. Tyto přístroje však nepodporují automatické vyhodnocování pořízeného záznamu, a proto budou brzy nahrazeny novými. V plánu je podle Hübnera také širší pokrytí prostoru na autobusovém a vlakovém nádraží.

„Mojí ambicí je, aby všechny kamery umožňovaly inteligentní analýzu videa. V budoucnu se budou instalovat na místa, kde je narušován veřejný pořádek, dále na významné křižovatky a ke školám,“ dodal Hübner. Přístup k pořízeným obrazovým záznamům mají podle Hübnera pouze strážníci městské policie a mlčenlivostí vázaní pracovníci servisní firmy. Na vyžádání může videa obdržet také policie.

„Rozhodně nemáme žádné šmírovací kamery, které by umožňovaly dělat věci v rozporu se zákonem. A pokud je v záběru nějaký soukromý pozemek, systém nastavujeme tak, aby tento privátní prostor filtroval a vůbec nezaznamenával,“ podotkl Hübner.