Říčany pokryjí radary, i když policisté nesouhlasí

Říčany (Praha-východ) – Na čtyřech místech v Říčanech budou rychlost projíždějících aut měřit radary. V místech, kde řidiči překračují rychlostní limit i dvojnásobně, chtějí řidiče pokutovat. Město se rozhodlo rozmístit radary na všech vytipovaných místech, i když policie v jedné z ulic jejich instalování nedoporučila.

Místo, kde říčanská radnice umístí rychlostní radar proti vůli policie, je v dlouhé ulici Smiřických, která se svažuje k centru Říčan. Oblast je hustě obydlená, ulici kříží několik přechodů, po kterých podle starosty Vladimíra Kořena chodí stovky dětí do gymnázia. Některé řidiče ovšem riziko nezajímá – i když je povolená rychlost snížena na 40 kilometrů za hodinu, na informační tabuli u silnice se často objevují mnohem vyšší čísla. „Jezdí tady šedesát, osmdesát i stovkou,“ řekla obyvatelka ulice Smiřických.

O umístění radaru, který bude metlou na rychlé řidiče, žádali sami místní obyvatelé v petici. Město se proto rozhodlo poslechnout je i přesto, že se policii měření rychlosti v ulici Smiřických nelíbí. Obává se, že výsledkem by paradoxně mohlo být snížení bezpečnosti v místě, kde se silnice svažuje a stává se, že řidiči, který ji nekontroluje, auto „ujede“. „Řidiči by se snažili dodržovat předepsanou rychlost úporným sledováním tachometru a mohli by přehlédnout důležitou situaci na silnici, například přecházejícího chodce, maminku s kočárkem, přebíhající dítě,“ shrnula policejní mluvčí Soňa Budská.

Policisté se ale neshodli s říčanským dopravním odborem, který se za žádost vedení města postavil – a to je klíčové. „Obvyklé bývá, že stanovisko silničního správního úřadu koresponduje s vyjádřením policie. V tomto případě k tomu nedošlo,“ podotkl tajemník říčanské radnice Tomáš Mařík. Na provozování radarového a kamerového systému vypíše město veřejnou zakázku, příjmy z pokut by pak měly pokrýt všechny náklady.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)