Donjon hradu Rabí bude do příští sezony jako nový

Rabí - Restaurátoři se pustili do oprav obytné věže hradu Rabí. Šestadvacetimetrová dominanta jedné z nejvýznamnějších památek Plzeňského kraje byla v havarijním stavu. Ze zdí se uvolňovaly kameny a věž se stala pro návštěvníky nebezpečnou. Rekonstrukce takzvaného donjonu bude stát skoro čtyři miliony korun.

Každé zvětralé místo musí zaplnit kámen, vše se dělá ručně. Barevně nesmí dojít k odchylkám od původního zdiva. Zkoumá se složení, ale i struktura porušených částí. Jako první se zdivo ošetřuje vápennou vodou. Postřik se dělá až stokrát denně.

Obytná věž donjon je nejstarší částí hradu. Postavena byla podle odhadů v polovině 13. století. Původně měla dvě patra, později byla přistavěna další tři. „Spodní patra věže byla spíše takovým zázemím pro hrad. Mohly tam být uskladněny zásoby, kuchyně, zbrojnice, strážnice,“ vyjmenovala průvodkyně Hana Rudová.

  • Věž hradu Rabí zdroj: ČT24
  • Oprava věže hradu Rabí zdroj: ČT24

Teď se ale začal šestadvacetimetrový kolos pomalu rozpadat. Kvůli povětrnostním vlivům vypadávaly ze zdí kameny. Zbyly tak dvě možnosti - buď hradní věž zcela uzavřít, nebo ji opravit. Její záchrana skončí na podzim, návštěvníci ji v nové podobě uvidí až v příští sezoně.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)