Zaměstnanci opavské Tevy demonstrovali. Nelíbí se jim snížení odstupného

Asi 40 zaměstnanců se ve čtvrtek sešlo před areálem společnosti Teva Czech Industries (TCI) v Opavě na protestním shromáždění. Vyjádřili tak svou podporu kolegům v Izraeli i celém světě, nesouhlas s vyplácením „zlatých padáků“ manažerům a upozornili na snížení odstupného a nevyplácení ročních bonusů řadovým zaměstnancům společnosti. Sdělila to jednatelka Nezávislých odborů TCI (NOTCI) Petra Višnická.

Izraelská farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical Industries plánuje v rámci restrukturalizace svých globálních aktivit zrušit 14 tisíc pracovních míst hlavně v USA a v Izraeli. Chce tím snížit náklady při splácení vysokého dluhu.

„V podstatě jsme víc lidí ani nečekali, protože jsou vánoční svátky, takže jsme počítali, že někteří lidé, kteří nás chtěli podpořit, už jsou třeba na horách,“ řekla Višnická. Dodala, že se zaměstnanci bojí o svá místa a nechtějí se proto zviditelňovat. „Takže i ti, kdo nás podporují, se rozhodli nepřijít,“ konstatovala odborářka.

Uvedla, že odbory počítají s tím, že se situace v Tevě nějakým způsobem dotkne i opavské továrny. Žádné oficiální informace ale nemají. 

Místní ani globální management s námi nějak zvlášť nehovoří. V současné době nikdo z nás neví, jakým způsobem se to Opavy dotkne, ale počítáme s tím, že se jí to nějakým způsobem dotkne. Informace se dozvídáme hlavně z tisku, teď čerpáme ze zahraničního tisku, kde informace kolují mnohem intenzivněji.
Petra Višnická
jednatelka Nezávislých odborů TCI (NOTCI)

Generální ředitel TCI Jaroslav Chylík minulý týden v tiskové zprávě uvedl, že opavská Teva bude příští rok pokračovat v náboru pracovníků. Nyní má 1600 zaměstnanců. „Věříme, že v příštím roce přesvědčíme o naší schopnosti přizpůsobit se novým – velmi náročným – podmínkám farmaceutických trhů,“ uvedl ředitel.

Teva Czech Industries je nejvýznamnějším farmaceutickým výrobcem ve střední Evropě. Ročně vyprodukuje 8 miliard tablet, 50 milionů želatinových tobolek a 210 milionů cytostatických tablet generických léčiv, tedy ekvivalentů produktů, kterým vypršela patentová ochrana.