V Pohořelicích po problémech se salmonelou spustili novou třídicí linku vajec s UV zářením

Nová třídící linka vajec v Pohořelicích (zdroj: ČT24)

Jeden z největších producentů vajec v Česku, firma AG Maiwald, spustil v Pohořelicích na Brněnsku novou třídicí linku vybavenou UV zářením. Přísná hygienická opatření by měla snížit riziko přenosu salmonely, kvůli které museli před čtyřmi měsíci v pohořelickém chovu vyhubit asi 65 tisíc nosnic. Stěry z technologií ale původce nákazy neprokázaly, firma tak mohla založit nový chov.

Třídičkou vajec projde v pohořelickém velkochovu téměř 400 tisíc vajec denně. „Za celou dobu, než se vejce dostane k zákazníkovi, se ho nedotkne lidská ruka,“ popsal manažer chovu drůbeže AG Maiwald Petr Bonczek.

Třídička je plně automatizovaná a její součástí jsou také UV lampy, které ničí choroboplodné zárodky včetně salmonely. Nákaza se může objevit ve slepičím trusu, dál putuje na skořápce. V srpnu museli v pohořelickém chovu kvůli salmonele zlikvidovat 65 tisíc slepic. Nové nosnice přivezli už koncem října. Firma teď čeká na odškodné, které by mělo poslat ministerstvo zemědělství.

Po svátcích by měla být vejce levnější

I vejce z Pohořelic budou ale na pultech obchodů dražší. Oproti loňskému roku zdražily o šedesát procent. Jedno teď stojí kolem pěti korun. Cenu zvedla takzvaná fipronilová aféra. Látku, která se používá k hubení hmyzu, objevili ve vejcích na severu a západě Evropy. Prodejci museli zničit miliony kontaminovaných vajec, ty zbylé se proto staly nedostatkovým a drahým zbožím.

„Teď jsou ceny na vrcholu, dál už by se zdražovat nemělo. Cena po Vánocích určitě spadne dolů,“ řekl místopředseda Českomoravské drůbežářské unie Zdeněk Mlázovský. Po svátcích budou z třídírny v Pohořelicích cestovat do obchodů stejná vejce jako nyní, podle odhadů producentů by ale mohla být až o dvě koruny levnější.