Koupí Olomouc Andrův stadion? Transakci komplikují udělené dotace

Komplikace při nákupu stadionu (zdroj: ČT24)

Olomouc řeší problémy s plánovaným nákupem Androva stadionu. Potíže souvisí se státními dotacemi v hodnotě 60 milionů korun. Díky nim se opravila část stadionu. Při prodeji stadionu městu by hrozilo, že by se musela část peněz vracet.

To nechce klub ani radnice připustit. Podle původních předpokladů mělo v prosinci zastupitelstvo schválit kupní smlouvu. Investicí za 145 milionů korun se ale bude zabývat nejspíš až za několik měsíců.

Z našeho pohledu se skutečně jedná o převod na veřejný sektor. Tu disproporci budeme muset nějak vyřešit, ať už cestou nějaké výjimky nebo souhlasu ministerstva.
Petr Konečný
místopředseda představenstva SK Sigma

Problém by se měl podle zjištění redaktora České televize Martina Laštůvky vyřešit do března, kdy by mělo o kupní smlouvě rozhodnout zastupitelstvo.

Cena za Andrův stadion je nižší

Prvoligový fotbalový klub Sigma Olomouc snížil v prosinci požadovanou cenu za případný prodej Androva stadionu městu o 40 milionů korun na 145 milionů. Rada už novou nabídku obdržela, řekl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Snížit cenu o 40 milionů korun se podle Majora podařilo čtyřčlenné pracovní skupině, která byla pověřena vyjednáváním se Sigmou. „Rada města skutečně v úterý obdržela nabídku ke koupi Androva stadionu a jeho součástí za 144,99 milionu korun,“ uvedl Major. Upozornil, že o konečné podobě kupní smlouvy musí rozhodnout rada a poté zastupitelstvo Olomouce.

Podle předběžných dohod by chystaná realitní transakce měla být provedena pomocí 12 ročních splátek ve výši 12 milionů korun, přičemž zbývajících 990 000 korun by bylo splatných při podpisu smlouvy. O stadion by v budoucnu podle Majora měla pečovala městská akciová společnost Správa sportovních zařízení Olomouc.

Nemá sloužit jen fotbalu

Pokud se město stane majitelem stadionu, bude podle primátora Antonína Staňka (ČSSD) celá sportovní infrastruktura sloužit sportu bez ohledu na vývoj ve fotbalové Sigmě. „Záměrem je zajistit majetkově sportovní infrastrukturu a naopak se odstřihnout od provozování sportovního klubu. Tento záměr je v souladu s doporučením poradenské společnosti Grant Thornton,“ zdůvodnil Staněk plánovaný nákup Androva stadionu.

Město by v příštích letech za správu a provoz Androva stadionu mělo ročně platit dalších 4,4 milionu korun, jelikož plánované nájemné od klubu 2,4 milionu korun nepokryje celkové provozní náklady stadionu, které činí 7,8 milionu za rok.

Chystaný prodej Androva stadionu městu je součástí složité transakce, která má stabilizovat ekonomickou situaci fotbalové Sigmy, která se v předchozích letech potýkala s vysokými ztrátami v hospodaření a desetimilionovými dluhy.

Klub se letos podařilo oddlužit. Podnikatel Josef Lébr po 20 letech prodal za symbolickou cenu třetinový podíl spolku SK Sigma Olomouc MŽ. Klub mu výměnou za to vrátí zhruba šedesátimilionovou půjčku. Peníze SK Sigma Olomouc inkasovala z prodeje pozemku pod hřištěm s umělou trávou.

Vedení klubu nyní jedná s investory o kapitálovém vstupu. Jedna z tribun Androva stadionu má být na město převedena výměnou za jeho třetinový podíl v klubu. Radnice si ve společnosti SK Sigma Olomouc chce v budoucnu ponechat symbolickou jednu akcii.