Karvinští studenti mapovali Zimbabwe. Pomohli i Lékařům bez hranic

Mapování Zimbabwe (zdroj: ČT24)

Studenti karvinského gymnázia pomáhají s mapováním silniční sítě v oblasti Gutu v africkém státu Zimbabwe. Díky jejich úsilí by se tam mohly lépe pohybovat neziskové organizace, například Člověk v tísni či Lékaři bez hranic.

Ty budou moci v oblasti lépe a rychleji nabízet své služby, a to včetně očkovacích kampaní.

Studenti karvinského gymnázia strávili nad rozpoznáváním objektů v satelitních snímcích mnoho hodin. A to nejen ve škole, ale také v jejich volném čase, zjistila redaktorka České televize Martina Koziolová.

„Měli jsme pomocí aplikace Maps Vibe, kterou jsme si stáhli do mobilních telefonů, začít mapovat jedno území, které nám bylo zadáno,“ sdělil student třetího ročníku gymnázia Martin Neumann.

Pohybujeme se také v oblastech, kde mapy nejsou. A bez map nejsme schopni plánovat logistiku našich aktivit, nejsme schopni dělat epidemiologické analýzy. A k tomu všemu nám mapy velice zásadně pomáhají.
Jan Böhm
Lékaři bez hranic

Zimbabwe, tedy stát na jihu Afriky, je pro neziskové organizace prozatím blíže neprozkoumanou oblastí. Výsledky práce studentů jim tak pomohou lépe se v lokalitě orientovat.

Pro studenty bylo nejobtížnější věcí rozpoznat některé typy objektů, například odlišit řeku od silnice či les od zahrady.

Studenti Gymnázia Karviná dokonce se svým projektem vyhráli jednu ze soutěží pod záštitou UNESCO. V březnu se díky tomu někteří z nich podívají do Štrasburku.

  • Zimbabwe nebo Republika Zimbabwe je vnitrozemský stát na jihovýchodě Afriky s přibližně 13,7 miliony obyvatel. Sousedí na severozápadě se Zambií, na východě s Mosambikem, na jihu s Jihoafrickou republikou a na jihozápadě s Botswanou.
  • Hrubý domácí produkt činí 1 787 dolarů, v tomto parametru je stát 168. na světě (platné k roku 2015). Zemi sužuje ekonomická krize i časté hladomory.