Dozvuk pádu lávky: Hlávkův most čeká víkend bez tramvají a s kolonami

UDÁLOSTI: Řada radnic v Česku kontroluje mosty a lávky (zdroj: ČT24)

Kontroly, které začaly po zřícení Trojské lávky, přinesou o víkendu výraznou komplikaci na pražskou magistrálu. Od sobotního rána do nedělního odpoledne bude částečně uzavřen Hlávkův most a vůbec přes něj nebudou jezdit tramvaje. Měření a kontroly mostů probíhají po celé zemi, na pražském Císařském ostrově zatím pokračuje demontáž trosek spadlé lávky. Necelý týden po neštěstí, při kterém utrpěli zranění čtyři lidé, začali dělníci odstraňovat nosnou konstrukci z řeky.

Výluka tramvají na Hlávkově mostě začne v sobotu v 8:00, skončí v neděli v 15:00. Přes most jezdí linka 14, která vůbec nebude zajíždět do Holešovic a od Bílé labutě na Palmovku pojede přes Karlín (zastávky Florenc, Křižíkova aj.). Dopravní podnik oznámil, že nezavede žádnou náhradní dopravu.

Tramvaje přes most nebudou jezdit kvůli kontrole, která přichází týden po zřícení Trojské lávky. „Cílem měření je zjištění odezvy přechodových desek mezi starou a novou konstrukcí Hlávkova mostu,“ uvedla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Desky spojují původní část Hlávkova mostu s částí přistavěnou v 60. letech. Jde asi o 200 železobetonových prefabrikátů, které působí jako prosté nosníky.

Pro auta sice zůstane most průjezdný, ale s výrazným omezením – řidičům bude k dispozici pouze jeden jízdní pruh v každém směru. Jde přitom o místo, kudy průměrně jezdí téměř 70 tisíc aut denně.

Problémy s lávkami mají Černošice i Praha 6

Nejenom v centru Prahy je ale vliv pádu Trojské lávky hmatatelný. Na výsledky měření nyní čekají obyvatelé Černošic a zejména lidé z Dolních Černošic. Obě místa spojuje lávka, která byla počátkem týdne uzavřená, nyní na ni lidé mohou na vlastní nebezpečí. „Čekáme na dokončení posudku. Poté rozhodneme o dalším osudu,“ řekl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Lávka totiž patří hlavnímu městu – Dolní Černošice nejsou úředně součástí Černošic, nýbrž pražské městské části Lipence.

Podle černošického starosty Filipa Kořínka (Věci černošické) již ale je na světě alespoň provizorní opatření. „Budou umístěny dvě vzpěry, aby lávku staticky zpevnily,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

A přestože se v souvislosti s kontrolami nejčastěji hovoří o mostech či lávkách přes vodní toky, pozornosti neunikly ani různé nadchody, například vstupní lávky k poliklinice Pod Marjánkou v Praze 6.

„Beton se drolí, ocelové armování už nedrží. Podpěry, které tady jsou, nic nepodpírají,“ shrnul starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09). Radnice očekávala, že lávky opraví nájemce kliniky, to se však nestalo. Poslední dva roky se o to snaží radnice sama, podle starosty to však znemožňuje návrh na prohlášení polikliniky kulturní památkou. 

Trosky mizí z Vltavy

Trosky samotné Trojské lávky, jejíž zřícení přimělo úřady a správce staveb ke kontrolám mostů a lávek po celé zemi, zatím dělníci odstraňují z řeky. V pátek demontovali jeden nosník. „Začneme vytahovat nosnou konstrukci z řeky na levém břehu,“ popsal další postup Karel Frankota ze stavební firmy Strabag, která trosky rozebírá.

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) oznámil před zahájením demontáže, že má firma na odstranění trosek třináct dní, pokud práci ovšem nepozastaví například policejní vyšetřovatelé nebo soudní znalec, kteří by mohli chtít části konstrukce prozkoumat ještě na místě.

Poté, co budou trosky demontovány, stavební firma je převeze na parkoviště u trojské betonárky, kde je budou zkoumat odborníci. Odvoz by mohl začít v neděli.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lávka spadla minulou sobotu kolem jedné hodiny odpoledne. Při zřícení visuté lávky z roku 1984 utrpěli zranění čtyři lidé. Všichni zůstávají v nemocnicích. Dva jsou na Vinohradech, podle mluvčí nemocnice Markéty Ehrenbergerové „jsou ve stabilizovaném stavu“.

Muž, který utrpěl středně těžká zranění, je na Bulovce, podle jejího mluvčího Martina Šalka má za sebou operaci a také on je ve stabilizovaném stavu. Žena, která utrpěla nejvážnější poranění, pak zůstává v umělém spánku.