Královopolská RIA se vyhnula konkurzu. Věřitelé povolili reorganizaci

Brněnská společnost Královopolská RIA nepůjde do konkurzu. Na Krajském soudu v Brně o tom rozhodl věřitelský výbor. Většina hlasovala pro reorganizaci. Společnost je už od srpna v úpadku a musela kromě jiného propustit i polovinu zaměstnanců.

Věřitelé povolili reorganizaci brněnské společnosti Královopolská RIA, která je od srpna v úpadku. Firma se tak vyhnula konkurzu. Do problémů se dostala zejména v souvislosti se spory kolem dostavby elektrárny Chvaletice.

Reorganizaci doporučoval i insolvenční správce Ivo Šotek. Podle vedení firmy tak budou lépe uspokojeny pohledávky, protože v opačném případě by na nezajištěné věřitele zřejmě nezbylo nic.

Vlastník elektrárny Chvaletice hlasoval proti reorganizaci

Pro reorganizaci, která dovolí podniku pokračovat v činnosti, hlasovala naprostá většina z několika desítek věřitelů. Proti byli pouze dva, jedním z nich byla společnost Sev.en EC, tedy majitel elektrárny Chvaletice, se kterou je Královopolská RIA ve sporu.

Na jednání u Krajského soudu v Brně, které trvalo přes sedm hodin, byly zastoupeny firmy s celkovými pohledávkami přes 1,3 miliardy korun. Hlavní pohledávky jsou ale k 1. prosinci už téměř jeden a půl miliardy.

Získávat nové zakázky se společnosti příliš nedaří

Královopolská RIA už udělala restrukturalizační kroky k optimalizaci nákladů, propustila polovinu svých zaměstnanců a teď jich má kolem devadesáti. Získávání nových zakázek je naproti tomu pozvolné, zejména vzhledem ke stavu insolvenčního řízení.

Krajský soud v Brně insolvenční řízení zahájil v červnu na základě návrhu britské společnosti FORMOSANA LIMITED, která tvrdí, že jí brněnská společnost dluží zhruba čtyřicet milionů korun. Královopolská RIA tento insolvenční návrh považuje za šikanózní a tvrdí, že v tomto případě jde o zneužití institutu insolvenčního řízení jako nástroje konkurenčního boje.

  • Královopolská RIA je inženýrsko-dodavatelskou společností. Orientuje se zejména na jadernou energetiku, chemii a petrochemii a čištění a úpravu vod. Zakázky měla vedle ČR i na Slovensku, v Srbsku, Bosně a Ázerbájdžánu. Navazuje na tradici brněnské strojírny Královopolská.
  • V roce 1991 z ní byla vyčleněna jako samostatná jednotka na realizace velkých investičních akcí, od roku 1996 funguje jako samostatná společnost. V současnosti zaměstnává 70 lidí, v době vyhlášení úpadku měla 200 zaměstnanců.

Problémy Královopolské souvisejí zejména s obnovou dvou bloků elektrárny Chvaletice. Provozovatel elektrárny Sev.en EC koncem června vypověděl Královopolské RIA smlouvu kvůli nedodržení termínů. Sev.en EC pak přihlásila v insolvenčním řízení například smluvní pokutu přesahující 380 milionů korun a další pohledávky v řádech desítek milionů korun.

Hodnota zakázky byla 2,6 miliardy korun, podle Královopolské RIA byla zakázka dokončena z 98 procent. Zástupce Sev.en EC řekl, že elektrárna funguje, ale nesplňuje požadované parametry. Způsob řešení úpadku Královopolské RIA reorganizací, označil zástupce Sev.en EC za nesmyslný.