Broumov staví druhé autobusové nádraží. Za peníze z EU, jen pár metrů od stávajícího

Události: Broumov staví nové autobusové nádraží (zdroj: ČT24)

Broumov na Náchodsku bude mít dvě autobusová nádraží. Město staví nový terminál, protože stávající nádraží patří soukromému dopravci, který by mohl mít konkurenční výhodu v připravovaném výběrovém řízení na dotované autobusové spoje.

Nový terminál se staví těsně u železniční stanice, jen několik metrů od stávajícího autobusového nádraží. To se broumovská radnice původně snažila získat do vlastnictví, ale s majitelem, kterým je ČSAD Ústí nad Orlicí, se nedohodla na ceně.

Město za pozemek nabízelo 200 až 400 korun za metr čtvereční. Dopravce však podle starosty Broumova Jaroslava Bitnara (Volba pro Broumov) požadoval 2 tisíce korun za metr čtvereční, což bylo nad finanční možnosti města.

K tomu, aby Broumov řešil vlastnictví autobusového nádraží, vyzval město Královéhradecký kraj. Ten veřejnou soutěží zajišťuje dotované autobusové spoje a chce se vyvarovat chyb z minulého, nepovedeného tendru.

Teď mají dopravci smlouvy jen na dočasné zajištění dopravy, protože loňské vyhlášení tendru antimonopolní úřad zrušil.

V něm dopravci mimo jiné kritizovali konkurenční výhody pro ty, kdo se ucházejí o krajskou zakázku a zároveň sami nádraží vlastní. Majitelé si totiž za vjezdy autobusů účtují poplatky a v konkurenčním boji se nedá vyloučit jejich skokový růst.

Nové autobusové nádraží vzniká na dohled od stávajícího
Zdroj: ČT24

Na terminálu, který staví město, budou mít všichni dopravci rovné podmínky. Radnice bude vybírat jen symbolický poplatek, za který technické služby zajistí údržbu areálu jako je úklid sněhu a svoz odpadů.

Na celé stavbě ale nejvíc vydělají cestující. Nový terminál bude na rozdíl od současného autobusového nádraží zastřešený, vybavený sociálním zázemím a vyvýšenými nástupišti, ze kterých se lidem bude lépe nastupovat do autobusů. Na investici za 16 milionů korun město získalo 90procentní dotaci z fondů EU. Nový terminál by měl cestujícím začít sloužit v létě 2018.