Cesty na Moravě zasypal sníh, silničáři už použili na 150 tun soli. Na Slovensku po chumelenici padaly stromy

Silnice jsou v Moravskoslezském kraji po nočním sněžení sjízdné místy jen se zvýšenou opatrností. Především v horských oblastech musejí být řidiči velmi pozorní. Na komunikacích mohou zůstávat zbytky sněhu či ujetá vrstva krytá posypem. V noci na pátek se navíc má přidat ledovka a náledí. Horší situace panuje na Slovensku, kde zasahovali i hasiči kvůli sněhem obtěžkaným stromům.

Podle redaktorky České televize Denisy Kotkové již silničáři během uplynulé noci vysypali na vozovky na 150 tun soli. Hasiči pak museli zasahovat u deseti nehod. „Ty se ale obešly bez vážnějších zranění,“ dodala.

Na Bruntálsku jsou silnice druhé a třetí třídy pokryté ujetou vrstvou sněhu. Podobná situace je i na některých silnicích první třídy, hlavně ve vyšších polohách Jeseníků.

Silničáři varují před náledím

V Beskydech je situace podobná. Viditelnost tam navíc snižuje sněžení. „V noci sněžilo jen ve vyšších polohách. Tam jsme měli nasazenou techniku,“ řekla dispečerka frýdecko-místecké správy silnic. „Všechny silnice druhé a třetí třídy byly ale sjízdné,“ dodala. Omezení však platí na silnici 1/56 ve směru z Ostravice na Bílou. „Průjezd tady mají zakázán kamiony,“ doplnila Denisa Kotková.

iReportér Radmila Pavlicová: Komplikace v dopravě na Blanensku (zdroj: ČT24)

Opatrní musejí být i řidiči na Opavsku, kde silničáři varují před náledím. Stav se mírně zhoršil i ve zbývajících regionech kraje, kde ještě ráno byly silnice sjízdné bez omezení. „Na silnicích první třídy jsou po chemickém ošetření rozbředlé zbytky sněhu. Na všech trasách se tvoří náledí. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností,“ uvedli opavští silničáři. Rozbředlý sníh je i na silnicích Novojičínska, Karvinska a v Ostravě. 

Na Olomoucku sněžilo málo

Na rozbředlý a místy také ujetý sníh si ve čtvrtek ráno musí dát pozor řidiči na silnicích ve vyšších polohách Olomouckého kraje, kde jsou od středečního podvečera sněhové přeháňky. Zatím napadla jen slabá vrstva sněhu a všechny silnice jsou ráno po chemickém nebo inertním posypu se zvýšenou opatrností sjízdné, vyplývá z informací dispečerů a Ředitelství silnic a dálnic ČR.

„Na Jesenicku stále sněží, máme tady ale jeden stupeň nad nulou. Vozovky jsou převážně holé a mokré. Ve vyšších polohách na nich je slabá rozbředající kaše po chemickém posypu. Na Rejvízu je ujetá vrstva nového sněhu krytá inertním posypem,“ řekl dispečer jesenické správy silnic, která se v regionu stará o sjízdnost vozovek druhé a třetí třídy.

Podobná situace je také na sousedním Šumpersku. V obou horských okresech v noci napadlo zhruba do dvou centimetrů sněhu. Bez větších problémů je ráno sjízdná i silnice přes Červenohorské sedlo, kterou zatím pokrývá jen slabá vrstva sněhu. „Sníh sice stále padá, ale zároveň taje. Husté sněžení se nám zatím vyhnulo,“ uvedla dispečerka společnosti, která má v horském regionu na starost sjízdnost silnic první třídy.

Sněhové přeháňky tentokrát zasáhly také jižní část Olomouckého kraje. Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku jsou silnice ráno zpravidla holé a mokré, místy je na nich ve vyšších polohách vrstva rozbředlého sněhu. Dispečeři upozornili, že dohlednost může být kvůli sněhovým přeháňkám nebo mlze snížena. „Sněžilo pouze ve vyšších polohách, například v okolí Pavlovic či Výklek. Provedli jsme chemický posyp a všechny silnice jsou sjízdné,“ dodal dispečer přerovské správy silnic.

Meteorologové ve středu varovali, že na východě Moravy a ve Slezsku ve čtvrtek napadne pět až 12 centimetrů sněhu, v Beskydech pak deset až 20 centimetrů. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a část jižní Moravy.
Řidiči by měli mít zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy. Český hydrometeorologický ústav také doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a na horách informace horské služby.

Řidiči mají problémy na Slovensku

Slovensko v noci na čtvrtek zasypal sníh, je na celém západě a v centrální části sousední země. Uzavřeno je několik silnic, zejména v horských průsmycích. Vyhnout by se řidiči měli i hraničnímu přechodu Makov na hranici s Českou republikou. Motoristé musí na Slovensku počítat s ledovkou a neupravenými cestami, píše server SME.sk. Na příjezdech do Bratislavy se řidiči mohou zdržet až tři hodiny, zpoždění nabírají také vlaky.

iReportér Petr Gartner: Sněhová kalamita ve Zvolenu (zdroj: ČT24)

V noci na čtvrtek sněžilo na celém západním a středním Slovensku, podle SME.sk napadlo deset až 20 centimetrů sněhu a během dneška by mohlo napadnout dalších 15 centimetrů. Řidiči hlásí neodhrnutý sníh na silnicích, popadané stromy a uvízlé kamiony.

Až třícentimetrovou vrstvou kašovitého sněhu jsou podle informací serveru stellacentrum.sk pokryty vozovky na dálnici D1 na úseku mezi Bratislavou a Sencem a na některých rychlostních komunikacích včetně R1 mezi Trnavou a Nitrou. V obou směrech byla uzavřena silnice mezi Lučencem a Veľkým Krtíšem.

Na horských přechodech mají problémy nejen kamiony, ale i osobní automobily. Některé horské přechody jsou uzavřeny pro kamiony o délce nad deset metrů. Horské průsmyky Donovaly, Šturec, Vernár a Štiavnické bane byly uzavřeny zcela.

Hasiči například v Banskobystrickém kraji několikrát zasahovali při odstraňování stromů, které spadly na silnici v důsledku hustého sněžení. Kvůli popadaným stromům jsou neprůjezdné i některé úseky železničních tratí.