Dvě desítky lékařů na severu Moravy končí. Tvrdí, že kvůli elektronickým receptům a EET

Lékaři nechtějí e-recepty, někteří tak skončí (zdroj: ČT24)

Někteří lékaři netají obavy z narůstající byrokracie spojené se zavedením elektronického receptu a elektronické evidence tržeb. Jsou to pro ně důvody, proč v krajním případě uzavřou ordinaci. Podle zjištění redaktorky České televize Terezy Krumpholzové se vesměs jedná o lékaře důchodového věku.

Nejvíce podle ní budou v kraji chybět zubaři. „Proti elektronickým receptům se staví i stomatologové. Ti předepíšou měsíčně pouze několik léků, přijde jim tak zbytečné, aby se jich plošně zavedení e-receptů týkalo,“ doplnila Tereza Krumpholzová.

Moravskoslezský krajský úřad zveřejnil aktuální čísla: Celkem končí 21 lékařů, z toho jeden praktický, tři pro děti a dorost a 17 lékařů z dalších oborů, převážně zubařů. O tom, že chce lékař uzavřít ordinaci, by měl informovat krajský úřad nejméně 60 dní předem.

Podle Pavla Rydrycha, vedoucího odboru zdravotnictví při krajském úřadě Moravskoslezského kraje, nemá úřad žádnou páku, aby zajistil péči. „To je v gesci zdravotních pojišťoven,“ dodal s tím, že kraj je schopen těm, kteří by nahradili odcházející lékaře, poskytnou motivaci, například příspěvky na dovybavení ordinace.

Zdravotníci stále doufají, že se projekt odloží. Někteří se před časem zapojili i do protestů.

Když jsem si to zjišťoval, tak jen tady v mém okolí, v Porubě, jich končí pět. A to je opravdu velké číslo.
Radomír Otýpka
předseda Oblastní stomatologické komory Ostrava

Praktický lékař z Karviné Zdeněk Hromek ví o dvou kolezích, kteří končí. On sám považuje elektronické recepty za nepřipravený projekt. „S každým vypsáním e-receptu bychom museli požádat o kód, to může trvat, s tím pak pacient půjde do lékárny, tam stráví půl hodiny,“ je přesvědčen Hromek.

E-recepty kritizuje ČLS

Elektronické recepty kritizuje také Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. Stejně jako lékařská komora poukazuje na to, že elektronické recepty zatím nebudou mít původně slibované funkce. Chybí takzvaný lékový záznam, tedy seznam všech léků, které má pacient předepsané, přístupný pro všechny jeho lékaře. Systém by měl zároveň umět kontrolovat duplicity a nežádoucí působení společně užívaných léků, ovšem současná legislativa to zatím neumožňuje.

Státní ústav pro kontrolu léčiv, který má na starosti přípravu e-receptu, kritiku odmítá. Podle něj je systém plně připraven – vyřízeno bylo už přes třicet tisíc žádostí lékařů o vstup do systémů a postupně jich přibývá. Pokud lékaři nebudou vypisovat e-recepty, hrozí jim až dvoumilionová pokuta. Elektronická evidence tržeb pak pro lékaře začne platit na jaře příštího roku.