Ostravská galerie má jeden z největších skenerů na světě. Všechna svá díla jimi bude snímat sedm let

Obří skener v Ostravě (zdroj: ČT24)

Galerie výtvarného umění v Ostravě pořídila unikátní skener. Umožní jí digitalizovat umělecké sbírky a předměty. A to v nejvyšší možné kvalitě. Podle redaktorky České televize Lucie Křížkové podobné skenery využívají největší instituce na celém světě.

Například se jedná o agenturu NASA či Národní archiv v Londýně. Ostravská galerie však za přispění kraje zakoupila takový přístroj, který patří ke třem vůbec největším svého druhu. Za přibližně čtyři a půl milionu korun totiž organizace pořídila přístroj o rozměrech 3 x 1,8 metru, jehož hmotnost dosahuje 1300 kilogramů.

„Podobný typ je již jen na Slovensku a v Číně,“ doplnila Lucie Křížková, podle níž zařízení najde uplatnění nejen při skenování obrazů, ale také starých tisků, mincí, minerálů nebo dřevořezů.

Digitalizovaný snímek je věrnější než fotografie. Ve výtvarné oblasti je to patrné především v ostrosti a barevnosti uměleckých předloh, které bývají na fotografiích zkresleny. Práce se skenerem snižuje riziko poškození uměleckého díla, protože předmět je umístěn vertikálně na rovné desce, je citlivě osvícen a není nutné ho připevňovat k podložce.
Jiří Jůza
ředitel galerie

Investici ve výši 4,4 milionu korun z poloviny zaplatil Moravskoslezský kraj a z druhé galerie ze svých investičních fondů. „Byla to mimořádná cena. Je dobře, že jsme se tak rychle rozhodli,“ uvedl náměstek pro kulturu Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo.

Dodal, že skutečná cena se pohybuje okolo 12 milionů korun. Firma, která přístroj dodává, totiž podle Curyla jeho prodej galerii zčásti chápe jako svou prezentaci v regionu, do kterého chce proniknout. 

Tento přístroj dokáže skenovat v té nejvyšší možné kvalitě. Staví nás mezi top organizace na světě, které se věnují digitalizaci umění.
Lukáš Curylo
náměstek pro kulturu Moravskoslezského kraje

Systém je schopen proskenovat i strukturovaný materiál, a to až do hloubky 15 centimetrů. „Digitalizovaný snímek je přitom podrobnější než ten, který zaznamená lidské oko.“

Zástupci galerie soudí, že ročně zdigitalizují na 2000 obrazů. Celý sbírkový fond při takovém tempu převedou do jedniček a nul do sedmi let. Služby skeneru chtějí zástupci galerie nabídnout také veřejnosti a dalším institucím.