Podzemí Husova pomníku ukrývá stoleté krápníky

Praha - Generální rekonstrukce čeká od léta pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze. Restaurátoři budou pracovat nejen uvnitř sousoší, ale i v jeho podzemí. Tam se teď kamera České televize podívala jako vůbec první.

Podzemní systém Husova pomníku má tři okruhy a vyrostl na původní gotické úrovni terénu, tedy asi tři metry pod současnou plochou náměstí. Za sto let tady vyrostly stovky krápníků. Ty zde zůstanou i po rekonstrukci. „Máme požadavek, a já s tím souhlasím, aby krápníky zůstaly zachovány,“ potvrzuje restaurátor Andrej Šumbera.

Restaurátoři musí také vyměnit všech osm tisíc šroubů, které drží pohromadě samotné sousoší. „Šrouby jsou za těch sto let ve špatném stavu, hrozí rozpojení některých dílů, což by znamenalo poškození celého sousoší,“ vysvětluje Šumbera.

Reportáž Petra Sojky (zdroj: ČT24)

Je-li vedro venku, pak uvnitř bronzového kolosu je ještě mnohem větší. Restaurátory tak čeká doslova horké léto – a k tomu věčný souboj s turisty. „Když vidí schůdky přistavené k provizornímu montážnímu vstupu do sousoší, tak se rozhodnou šplhat, co nejvýš to jde,“ konstatuje Marie Foltýnová, kurátorka Galerie hl. m. Prahy, která má pomník ve správě.

Kompletní práce na obnově pomníku by měly skončit do léta 2015. Tou dobou by už na náměstí měl stát i další zdejší historický symbol - Mariánský sloup.