Profesor odkázal gymnáziu tisíce knih. Ve Frýdku-Místku tak mají novou knihovnu

Nová knihovna ve Frýdku-Místku (zdroj: ČT24)

Gymnázium ve Frýdku-Místku v Cihelní ulici zdědilo po bývalém středoškolském profesorovi Miloslavu Olivovi na sedm tisíc knižních svazků. Podle zástupkyně ředitele školy Ivy Krulíkovské je odkaz pro školu velkým překvapením. Za svého profesního života totiž pedagog na tomto gymnáziu nepůsobil.

Podle školního knihovníka a učitele českého jazyka Lumíra Hradila sbírka obsahuje jak romány, povídky, poezii, tak i divadelní hry.

„Nicméně poprat se s ní trvalo jeho týmu studentů téměř dva roky. Každou z více než sedmi tisíc knih museli projít, očistit a převézt právě do nové knihovny,“ zjistila redaktorka České televize Martina Koziolová s tím, že podle studentů byl nejnáročnější transport a pak také rozřazování knih na české a zahraniční autory.

Životní milníky Miloslava Olivy
Zdroj: ČT24

Vybudování nové knihovny stálo zhruba půl milionu korun. Nicméně tím práce s knihami stále nekončí, všechny se totiž ještě musí zapsat do systému a získat takzvané katalogizační číslo. Teprve poté si je budou moci studenti půjčit.

„Podle odhadů trvá takový proces u jedné knihy zhruba deset minut, v součtu by tak měl zabrat nepřetržitých padesát dní práce,“ dodala Martina Koziolová.

Ošetřování knih trvalo dva roky.
Lumír Hradil
knihovník školy
Věnování Miloslavu Olivovi
Zdroj: ČT24

Knihovník Lumír Hradil doplnil, že se v odkazu našla také vzácnější díla, která byla podepsaná a věnována. „Je zde i knížka s podpisem Václava Havla,“ zmínil. 

Přestože profesor na škole přímo nepůsobil, získalo gymnázium jeho díla nejspíš díky tomu, že s ním byl v kontaktu zdejší předseda školní rady. Podle Ivy Krulíkovské byl totiž ošetřujícím lékařem v hospicu, kde se Oliva léčil.