Ohrožení už neplatí na žádné řece, polabské silnice už jsou otevřené

Praha – Na žádné řece již neplatí třetí stupeň povodňové aktivity, tj. ohrožení. Jako poslední pod jeho hranici nadobro klesla Vltava v Českém Krumlově, která se po dílčím snížení odtoku z Lipna přes noc pohybovala na hraniční úrovni mezi druhým a třetím povodňovým stupněm. Již v noci kleslo na druhý stupeň Labe v Ústí i Děčíně, vody v nejmohutnějším českém toku i nadále ubývá. Po jeho břehu od Litoměřic až po Hřensko už mohou jezdit osobní auta. První nebo druhý stupeň povodňové aktivity stále platí na třinácti různých řekách. Stav nouze v krajích zasažených povodní trvá, hejtmani je vesměs ještě nezrušili, aby dali starostům čas na sečtení škod.

JIHOČESKÝ KRAJ: Poté, co vodohospodáři snížili odtok z lipenské přehradní nádrže ze 110 na 90 metrů krychlových za sekundu, klesla hladina Vltavy v Českém Krumlově ve středu večer na hranici druhého a třetího povodňového stupně. Dopoledne snížilo Povodí Vltavy průtok o dalších deset kubíků, řeka tak definitivně klesla na druhý stupeň. V pátek povodeň na Vltavě zřejmě skončí, vodohospodáři sníží odtok z Lipna na 40 metrů krychlových za sekundu, to umožní řeku bezpečně sjíždět i vodákům. Kromě Vltavy ale ještě platí druhý povodňový stupeň v kraji na dalších místech – Nové řece v Mláce a Hamru a Lužnici na dolním toku v Klenovicích. Jejich hladiny pozvolna klesají.

Stav nouze přesto potrvá na jihu Čech nejspíše do poloviny příštího týdne. Pokud by byl odvolán, musely by být škody vyčísleny do sedmi dnů. Záplavy zasáhly přes 90 obcí. Podle hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) půjdou škody do stovek milionů korun. Největší budou na silnicích, mostech, vodohospodářské infrastruktuře a v zemědělství.

Voda v Ústí nad Labem opadá, Labe ale stále je na třetím stupni
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

ÚSTECKÝ KRAJ: Labe v noci kleslo pod stupeň ohrožení a příští noc podle očekávání ČHMÚ již v Ústí a Děčíně klesne na první stupeň povodňové aktivity. Odpoledne byla hladina zhruba v polovině rozmezí, kdy platí druhý povodňový stupeň – v Ústí na 521 centimetrech, v Děčíně na 550 centimetrech.

V ústeckém Střekově začalo odstraňování protipovodňových bariér, které ovšem pravobřežní čtvrti stejně nepomohly – hladina Labe vystoupila tak vysoko, že bariéry překonala. Střekov tak patří k nejhůře zasaženým částem města. Vracejí se také evakuovaní lidé. Ti opustili ohrožené ulice již minulé pondělí, málokdo však očekával, že voda přeteče přes bariéry, proto jim voda poškodila i majetek, který nechali doma. Zpět jsou také klienti domova pro seniory ve Velkém Březně, z evakuace se vrátili odpoledne.

Protipovodňové bariéry zmizely také z Děčína. Ve městě začal úklid vytopených oblastí, kde také pokračuje odčerpávání vody. Většina z 1 600 evakuovaných se už vrátila do svých domovů, zrušena byla evakuační střediska.

V kraji však zůstává 2 500 domácností bez elektřiny. Podle mluvčí ČEZu Soni Holingerové je to pokrok, v době, kdy Labe kulminovalo, jich bylo třikrát tolik. Nejvíce odpojených míst je na Litoměřicku, kde nefunguje osm distribučních trafostanic a téměř 40 úseků nízkého napětí. Zatím poslední místa, kam už elektřina přichází, jsou Mlékojedy a litoměřický Střelecký ostrov.

Právě Ústecký kraj byl jedním z regionů nejvíce postižených záplavami. Povodně a pozdější bleskové záplavy zasáhly zhruba sedm desítek obcí a měst v regionu. Domovy muselo opustit téměř 11 tisíc lidí a škody podle prvních odhadů překročí tři miliardy korun. Prvotní náklady na odstranění následků povodně odhadl kraj na 309 milionů korun, ministerstvo financí oznámilo, že je kraji plně uhradí.

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Pouze první stupně povodňové aktivity zůstávají na některých řekách ve Středočeském kraji – zejména na celém toku Vltavy, ale také na Berounce. Obyvatelé vytopených míst proto uklízejí a sčítají škody. V Mělníku dokonce už úklid končí. „Dnes v 18:00 jsou ukončeny povodně v Mělníku. To znamená, že všechny komunikace jsou uklizené, všechny objekty vyklizené, pouze se budou provádět drobné terénní úpravy,“ přiblížil starosta Ctirad Mikeš. Povodňové škody odhadlo město na 53 milionů korun.

Horší situace je v okolních obcích, například v Klech, v Lužci nebo v Hoříně. Radnice nemají na nápravu škod, voda přitom ochromila i zásobování některých obcí – místní silnice jsou zavřené, povodně je podemlely. „Máme nástin, že bude pomoc, ale dvanáct dní po povodni ta pomoc není. To si myslím, že vázne,“ uvedla starostka Vojtkovic na Mělnicku Jana Koberová.

DOPRAVA PO POVODNÍCH

Silnic uzavřených kvůli povodním ubývá, už mezi nimi není žádná státní komunikace. Odpoledne totiž silničáři zprůjezdnili silnici I/30 z Lovosic do Ústí nad Labem, zatím však pouze pro osobní auta. Již dříve otevřeli pobřežní tah dále do Děčína a Hřenska. Podél Vltavy stále nedojedou řidiči z Prahy do Davle, uzavřena je i silnice II/101 v Břežanském údolí.

Vlaky už příliš nebrzdí oprava tratě z Prahy do Ústí nad Labem, stále je ale možné, že při jízdě naberou drobné zpoždění. Na víkend plánují Německé dráhy noční výluku, kvůli které nepojedou přeshraniční osobní vlaky a noční spoje Euronight nahradí autobusy. Dlouhodobě mimo provoz zůstávají podemleté části tratí Liberec – Česká Lípa, Pečky–Kouřim a Lovosice–Teplice.

Labe kleslo na druhý stupeň (zdroj: ČT24)

Úleva pro vyplavené: Nebudou platit vodné a stočné

Úlevu lidem zasaženým povodněmi slíbilo Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. Nebudou muset platit vodné a stočné ve výši dvou měsíčních plateb, resp. do úrovně 15 metrů krychlových. „Snížení bude poskytnuto občanům, kteří měli zatopenou domácnost v objektu trvalého bydlení, bytovým družstvům, společenstvím vlastníků bytových jednotek a vybraným subjektům typu mateřské školy,“ uvedl předseda sdružení František Barák. ČEZ zase oznámil, že vyplaveným odpustí nejméně jednu měsíční zálohu na elektřinu, nejvážněji zasaženým lidem a firmám i tři. „Úleva se týká odběratelů nízkého napětí - domácností či malých podnikatelů a platí od 17. června,“ uvedla mluvčí ČEZ Holingerová.

Vláda na poškozené oblasti uvolní přes sedm miliard a kromě toho chystá dotace obcím, výhodné úvěry pro vyplavené firmy nebo daňové úlevy podnikatelům – ty vstoupí v platnost už dnes.

Dnes bude jasno, v noci od západu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty až 28 stupňů Celsia. V pátek bude oblačno až zataženo, postupně občasný déšť nebo přeháňky. Odpoledne od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti.

Předpověď počasí na 13. 6.
Zdroj: ČT24