Hlučínské pumpy z 19. století projdou razantní proměnou. Město mění svou tvář

Město Hlučín plánuje zbudovat ve svém centru nové vodní prvky. A razantní proměnou mají projít i dvě historické pumpy z poloviny devatenáctého století, ve kterých je užitková voda. Z okolí Kaple Panny Marie a hlučínského Červeného kostela se tak stanou místa občerstvení a odpočinku.

První pumpa, která získá nový vzhled, se nachází na jednom z nejfrekventovanějších míst v Hlučíně – je v blízkosti Červeného kostela vedle autobusového nádraží. Na úpravu tohoto prostoru už město vyhlásilo architektonickou soutěž, jeho novou podobu navrhl hlučínský rodák a architekt Pavel Nasadil. 

Podle Pavla Nasadila by se dominantou nového parku měl stát majestátní buk, v jehož blízkosti je stará studna s nevyužívanou pumpou. Právě její spodní vodu chce architekt využít pro vybudování nové kašny, která bude stát v její blízkosti.

A nový vzhled by měla dostat i historická pumpa u Kaple Panny Marie. Hlučínští se inspirují proměnou veřejného prostoru v nedaleké obci Velká Polom, kde architekt Tomáš Bindr (Atelier 38) využil starou studnu s pumpou umístěnou přímo na malém náměstí.

„Hlučín má na svém území momentálně jen jediný moderní vodní prvek, je to kašna na náměstí, která nahradila tu historickou zvanou Kadža z roku 1817. A to chce město v blízké budoucnosti změnit – v plánu je tak třeba i první pítko a rozprašovače v parku,“ doplnila redaktorka České televize Lucie Křížková.