Polovina firem rozdá na Vánoce odměny. Snaží se motivovat i jinak než penězi

UvR: Polovina firem rozdá na Vánoce odměny (zdroj: ČT24)

Přibližně polovina firem letos rozdá svým zaměstnancům třinácté platy nebo finanční odměny v podobné výši. Vyplývá to z údajů hospodářské komory. Loni takto odměňovalo zaměstnance 39 procent podniků.

Rozmáhá se však i další trend: firmy čím dál častěji přistupují i k odměňování v průběhu celého roku. Pracovníky motivují i jinak než penězi.

Podle hospodářské komory firmy sahají i k dalším benefitům – více začaly přispívat například na dojíždění, přidaly dny dovolené nebo nabídly náborové příspěvky či více takzvaných sick days, tedy dnů zdravotního volna.

Jedním z důvodů je, že firmy mají málo kvalifikovaných zaměstnanců a chtějí si je udržet, tedy toto je jedna z možností, jak je mohou motivovat, a takových podniků je čím dál více.
Karina Kubelková
analytička Hospodářské komory ČR

V poslední letošní výplatě dostanou vánoční odměnu například zaměstnanci malé ostravské rybárny. „Ryb se o Vánocích prodá docela dost, takže zbudou peníze navíc,“ potvrdil majitel rybárny Filip Šeliga.

A odměny se dočká také personál jedné z hotelových sítí v Česku. „Využíváme systém kafeterie, kdy zaměstnanci mají určitý počet bodů v závislosti na délce pracovního poměru. Nejoblíbenější je možnost využívat síť našich hotelů k pobytům pro rodiny,“ uvedla její zástupkyně Klára Daňková.

„Své zaměstnance chtějí ke konci roku odměnit třeba i obchodní centra. Zaměstnanci obchodního domu v centru Ostravy dostanou několikanásobek svého platu, poukázky na nákup a další dárky,“ zjistila redaktorka České televize Tereza Krumpholzová.