D1 se připravuje na uzavírku: Na Brno do zítra jen jedním pruhem

Jihlava – Dálnice D1 se připravuje na dosud nejrozsáhlejší zásah od zahájení její modernizace – úplnou uzavírku mezi Humpolcem a Jihlavou během demolice mostu, který ji přetíná. Uzavírka proběhne v noci ze soboty na neděli, potrvá dvanáct hodin, už teď ale řidiči poznají, že se chystá. Do večera se – s výjimkou krátkodobých úprav značení – jezdilo dvěma pruhy, uzavřen byl ale stoupací pruh ve směru na Prahu. Od 19. hodiny se ale jezdí obousměrně v jednom jízdním pásu, směrem na Brno je k dispozici pouze jeden pruh.

Provoz na D1 do 19:00

  • ve směru na Prahu mezi 112. a 90. kilometrem uzavřen stoupací nebo levý pruh, provoz dvěma pruhy
  • ve směru na Brno provoz bez omezení

Od 19 hodin není na dálnici D1 k dispozici jízdní pás na Brno, řidiči tak musí přejet do protisměru, kde je pro ně vyhrazen jeden jízdní pruh. V protisměru ve směru na Prahu zůstává zachovaný provoz ve dvou pruzích.

Provoz na D1 od 19:00 do soboty 20:00:

  • mezi 90. a 112. kilometrem obousměrně jedním jízdním pásem
  • ve směru na Brno 1 jízdní pruh
  • ve směru na Prahu 2 jízdní pruhy

Samotná uzavírka proběhne v sobotu večer a v neděli ráno od 20 do 8 hodin, objízdná trasa povede přes Havlíčkův Brod. Ředitelství silnic a dálnic zatím nechá strhnout most přes dálnici na 107. kilometru. Po otevření dálnice se nadále bude jezdit obousměrně v jednom jízdním pásu, a to až do středečního večera.

Silničáři očekávají během víkendu slabý provoz, doufají, že se uzavírka dotkne řidičů jenom minimálně. „ŘSD vyzývá všechny řidiče, aby při plánování cesty po D1 během tohoto víkendu zvážili trasu, kterou se vydají, a pokud je to možné, aby ji odložili mimo dotčenou noční uzávěru,“ doplnil mluvčí Studecký.

image_475293
Zdroj: ČT24