Zatopit, či nezatopit části měst - povodně přináší velká rozhodnutí

Mělník - Povodně přináší krom své ničivé síly i velká rozhodnutí, která ovlivní život desítek, stovek či tisíců lidí. Několik z nich udělal i starosta Mělníka. Město a jeho části chrání speciální hráz, její maximální kapacitu se starosta rozhodl překročit – zachránil tím stovky domů. Kdyby však došlo k protržení, škoda na hrázi za několik stovek milionů bude ležet i na jeho bedrech.

Zdá se, že Mělník má už dnes nejhorší za sebou. Velká voda pomalu odtéká a hladina se nezvyšuje. Ještě dnes brzy ráno to však vypadalo jinak. Ve dvě hodiny ráno se začala zpevňovat pata poškozené hráze. Práce musely být opatrné, hráz je totiž narušená a zvodnělá. Hlavní příběh se odvíjel od rozhodnutí starosty, zda nechá zaplavit městskou část Mlazice.

Za záchranou části města stálo rozhodnutí starosty

Ctirad Mikeš, starosta Mělníka

„Rozhodování bylo jednoduché. Máte pouze dvě varianty. Pokusíte se maximálně ochránit majetek občanů, nebo ne. Pochopitelně to byla obrovská odpovědnost, protože jsem šel do rizika, že poškodím hráz za několik set milionů korun. Vlastník chtěl, abych zaplavil město Mělník, protože už jsem překročil těsnící hranici a byl jsem nad hranou této hráze o 30 cm. Voda začala protékat nezpevněnou částí hráze.“

Nakonec se rozhodnutí nezatopit městskou část ukázalo jako správné, i přes velké riziko. Ranní kontrola zjistila sice jistá poškození záchranného systému, hráz však vydržela a domy obyvatel zůstaly zachráněny.

Telefonát Ctirada Mikeše, starosty Mělníka (zdroj: ČT24)

Mikeš: Byla to moje osobní záležitost

„Já se domnívám, že to je právě to, co každý starosta má udělat, má na sebe vzít vždy osobní zodpovědnost. Je to jeho osobní záležitost. Včera jsem poslal do území pod hrází čtyři nakladače. Byl jsem si vědom, že když se hráz protrhne, tak mě zavřou, protože ti chlapi se z toho neměli šanci dostat. To bylo těžké rozhodnutí, bylo o konkrétních lidech a konkrétních rodinách.“

V mělnické části Mlazice je na 350 domů. Kdyby hráz nestála, byly by zde zhruba 3 metry vody.

V Mělníku už Labe klesá. A město zatím vítězí v souboji s vodou, která prosakuje tamní hrází. Podle starosty by už měla vydržet. Jak sám řekl: ke katastrofě ale chybělo osm centimetrů. Situace je podle starosty stabilizovaná a žádné akutní nebezpečí poškození hrází nehrozí. Pokud se situace nezhorší, bude v pátek krizový štáb jednat o systému zrušení evakuace.

„Musíme najít nějaký model, máme velké území. Především je nutné od geofyziků vědět, jaké je narušení hráze a v jakém momentě je určitá jistota, že nedojde k jejímu povolení. Tato kvóta rozhodne o ukončení evakuace, dřív to dělat nebudeme,“ uvedl starosta.