K Děčínu dorazila voda. Byl vyhlášen stav extrémního ohrožení

Děčín – Labe v Děčíně začala kulminovat nad ránem. Už krátce kolem jedné hodiny večer vyhlásil Český hydrometeorologický ústav stav ohrožení, neboť se hladina vody zvedla na 10,7 metru, čímž překonala padesátiletou vodu. 11metrovou hranici však zatím nepřekročila. Ve městě jsou sice stále zaplavené ulice v nejbližším okolí řeky (silniční spojení mezi břehy udržují hasiči odčerpáváním vody), hladina vody však už dále nestoupá.

Obvyklý nájezd na most u Pětimostí ve čtvrti Podmokly je zatopený, dá se ale objet okolo průmyslového areálu ulicemi Děčínská a Ústecká. „Hasiči stále intenzivně čerpají vodu z podjezdu železniční trati v Ústecké ulici,“ uvedla dnes krátce po půlnoci mluvčí města Markéta Lakomá. Vodu odčerpávají i na deseti místech na pravém břehu Labe, především u protipovodňových zábran.

Město propojuje také kyvadlová doprava mezi železničními stanicemi na obou březích. Dvakrát denně jede mezi oběma břehy i nákladní vlak, kterým mohou podnikatelé zásobovat své firmy. Evakuovaných lidí je ve městě asi 1500, jejich domy jsou většinou také odpojené od elektřiny.

Informace o průtoku na Labi:

Ústecký kraj zřídil nepřetržitou krizovou linku 800 876 011, na níž se lidé dozvědí informace o pomoci a opatřeních včetně rad, jak se v případě ohrožení zachovat. Krizovou telefonní linku zřídil i ústecký magistrát - tel. č. 475 271 100.

Hladina Labe zůstane vysoká až do konce týdne

Včera Labe v Děčíně přetéklo přes zábrany. Lidé v ohrožených oblastech nejsou, již v pondělí město nařídilo evakuace, kdy odešlo asi 1 600 osob. Obyvatelé města se ale zlobí na někdejší rozhodnutí pořídit ochranu nanejvýš před desetimetrovou hladinou, která nyní nestačila.

Zatopeny jsou oba břehy Labe, loni otevřená knihovna má vodu v přízemí, řeka se dostala do sportovního areálu a stoupá k autobusovému nádraží. Auta nad 3,5 tuny mají do města zakázán vjezd.

Oproti Ústeckým může obyvatele Děčína těšit alespoň to, že stále lze jezdit mezi oběma břehy nouzovým vlakem – silniční Nový most je ještě přístupný, nikoli však přes Pětimostí, ale po ulicích Děčínská a Ústecká kolem průmyslového areálu. Podle mluvčí města Markéty Lakomé na něj vjíždějí i tzv. povodňoví turisté, kteří auta odstavují a blokují dopravu. „Důrazně žádáme, aby lidé, pokud to není nezbytně nutné, nevyjížděli do ulic. Provoz komplikuje záchranné práce,“ vyzvala proto mluvčí.

Voda v Děčíně utrhla dva dvanáctitunové plynové zásobníky o rozměrech tři krát deset metrů. „Byly dobře zajištěné, přesto se utrhly,“ uvedla mluvčí magistrátu Markéta Lakomá. Podle hasičů byly zásobníky prázdné. Labe odneslo zásobníky až do Německa, kde je podle televize N24 místní policisté zachytili.

Vzestup Labe skončí v Děčíně až nad ránem

Voda měla v Ústí nad Labem a Děčíně podle prvních odhadů kulminovat už v pondělí, později v úterý, nyní počítají vodohospodáři s tím, že průtok v Ústí přestane růst v noci na čtvrtek, v Děčíně dokonce až brzy ráno. Ani tím však povodeň zdaleka neskončí. „Špatnou zprávou je, že tok řeky se zpomalil. Hladina Labe tak zůstane vysoko pravděpodobně do konce týdne,“ uvedla mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Výška hladiny bude v Ústí v době kulminace asi 11 metrů, na dříve odhadovaných 11,5 metru tak zřejmě nevystoupá. V Děčíně se bude podle Jiřího Petra z Povodí Labe pohybovat mezi 10,5 a 11 metry. V Hřensku bude kulminace vzápětí v podobném rozsahu.

V opuštěných místech zkoušejí zloději rabovat

Zaplavené oblasti posilují policisté z okolních měst. Tisíce evakuovaných lidí mají v zaplavených domech většinou stále všechen majetek. V Ústí už policisté zaznamenali první pokus o rabování v úterý, lidé proto mají strach, že přibudou další. Kromě strážců zákona v uniformách chodí ulicemi i méně nápadní kriminalisté. Mají za úkol vytipovat podezřelé. Majetek děčínských lidí je před zloději zatím v bezpečí. „Zatím nemáme ani jeden případ rabování,“ zdůraznila mluvčí radnice Lakomá.