Adventní trhy v Brně navštíví čerti z Rakouska. Pod Joštem bude kluziště

Brněnské vánoce a Adventní trhy začnou letos už 24. listopadu. Vánoční stromy se rozsvítí na náměstí Svobody i na Zelném trhu. Ve stejný den vyjede vánoční tramvaj a městem se projde zhruba stovka rakouských čertů. Na Moravském náměstí bude novinkou kluziště pod sochou Jošta.

Adventní trhy na Zelném trhu a Moravském náměstí pod vedením městské části Brno-střed začnou rozsvícením vánočního stromu na Zelném trhu 24. listopadu v šest hodin večer. Následovat bude pochod čertů z Rakouska, kteří mají svým vzhledem nahánět hrůzu. Často mají děsivé masky, různé kožešiny a velké rohy – díky nim a botám na podpatcích přesahují dvoumetrovou výšku. Rakouské čerty dobře znají v Židlochovicích na Brněnsku, kam jezdí pravidelně už několik let.

Bruslení pod Joštem i za teplého počasí

Na Moravském náměstí bude novinkou kluziště o velikosti 800 metrů čtverečních. Začne fungovat od prvního prosincového týdne. „Díky technologii lze na kluzišti bruslit i při teplotě až 13 stupňů Celsia. Zájemci se budou moci projet i pod sochou Jošta na koni,“ informovala místostarostka městské části Michaela Dumbrovská (KDU-ČSL).

U sochy Jošta vzniká kluziště
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Na Zelném trhu se objeví více než sto dvacet prodejních stánků. „Z více než 60 procent budou stánky nabízet řemeslné a dárkové zboží. Doplní je občerstvení a nápoje,“ řekla Eva Skácelová, která připravila koncept trhů. Přichystaný je hudební program i představení vánočních zvyků cizích zemí v divadelních scénkách nebo při ochutnávkách vánočních pokrmů.

Čtyři šapitó na Moravském náměstí

Novinkou jsou herecká vystoupení, nazvaná Brněnské pověsti ožívají. Herci zahrají vybrané pověsti přímo mezi návštěvníky na tržišti. Děti zase mohou vytvářet seznam svých vánočních přání. Dva stánky budou vyhrazeny pro neziskové organizace.

Na Moravském náměstí má stát téměř čtyřicet stánků obdobného charakteru. „Uprostřed vznikne bar na fontáně,“ doplnil Tomáš Pavčík, ředitel Kulturního a vzdělávacího střediska U Tří kohoutů. Podle něj vyrostou na Moravském náměstí čtyři šapitó, tři budou sloužit prodeji a jedno kulturnímu programu.

Do ulic vyjede vánoční tramvaj

Do ulic vyrazí 24. listopadu také vánoční tramvaj. Ve dvacetiminutových intervalech pojede z náměstí Svobody na Českou a přes Malinovského náměstí a Hlavní nádraží přes zastávku Zelný trh zpět na náměstí Svobody.

Elektromechanici dopravního podniku na ní pracují už 14 dní. „Začali jsme natahovat LED diody. Celkem jich na tramvaji bude tři tisíce, to nám kus času zabere,“ popsal přípravu tramvaje elektromechanik brněnského dopravního podniku Marek Blecha.

Přípravy na vánoční trhy v Brně (zdroj: ČT24)

Venkovní večírek a gastronomické speciality

Na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí začnou ve stejný den Brněnské vánoce, které má na starosti Turistické informační centrum. Strom se na hlavním brněnském náměstí se rozsvítí 24. listopadu v 17 hodin.  Náměstí bude po dobu adventu naplněno dobrou hudbou, divadlem a zábavou pro všechny.

Trhy na náměstí Svobody ponesou přízvisko moderní Vánoce. „Svoboďák je prostor pro venkovní večírek. Zimní bar nabídne vánoční koktejly, na malém pódiu se uskuteční pravidelné večery s živou elektronickou hudbou. Bude to vánoční party v ulicích,“ slibují organizátoři.

Vonět to bude ale asi nejvíc na Dominikánském náměstí. Tyto trhy ponesou přízvisko gastronomické. „Bude tam dvanáct stánků, které nabídnou gastronomický sortiment, skutečné speciality,“ vysvětlila ředitelka TIC Jana Janulíková. Na Dominikánské náměstí se přesune tradiční vyřezávaný betlém, zookoutek, Ježíškova pošta a Zvonička.