V areálu Zbrojovky se začalo bourat. Staré domy nahradí kanceláře, byty a obchody

Developer CPI začal s prvními demoličními a úklidovými pracemi v areálu bývalé brněnské Zbrojovky. Jako první chce využít výškovou budovu bývalé nářaďovny, kde budou kanceláře. Celkem má vzniknout asi 20 nových objektů, některé jako novostavby, jiné revitalizací těch starých. Kromě kanceláří mají v nové čtvrti vyrůst také byty či prostory pro služby a částečně zůstane zachována i výroba.

V areálu brněnské Zbrojovky, kde se téměř 100 let vyráběly zbraně a byla tam i jiná strojírenská výroba, pomalu končí nájemníci. Nový majitel proto hledá využití jednotlivých budov. Řada z nich ale také půjde k zemi, včetně například bunkrů.

První křížek udělala společnost nad budovami podél řeky Svitavy. Zachovat se naopak společnost rozhodla například bývalou nářaďovnu, kterou teď stavaři vyklízejí. Už na podzim roku 2019 by tam mohly být kanceláře. Ve kterých může najít práci kolem 3000 lidí.

Je třeba změnit územní plán města

Jeden z problémů, které musí majitelé řešit, jsou otázky změn územního plánu a přístupových cest. CPI chce znovu otevřít severní vjezd u nářaďovny a také budovat silnici po bývalé železniční vlečce.

Do rozsáhlého areálu bude možné dál jezdit také přes hlavní bránu. „Na rozvoj celého území nás brzdí územní plán, kudy můžeme vstoupit, kde mají vést ulice. Máme naplánovaných osm set bytů. Víme, jaké by měly být, kde by měly být, ale nemáme jistotu, že tam mohou být,“ kritizuje manažer projektu Ladislav Všetečka.

Celý areál Nové Zbrojovky je zatím v územním plánu vyznačen bíle, což znamená průmyslovou zónu. Město už ale plánuje změny. „Podklady veškeré už v tuto chvíli máme, já si myslím, že ten návrh by mohl být do řekněme půl až tři čtvrtě roku hotový,“ řekl náměstek pro rozvoj města Brna Martin Ander (SZ). Pak bude záležet na připomínkách státu a také veřejnosti. Změna části územního plánu se tedy může ještě víc pozdržet.

Areál Zbrojovky patří k nejrozsáhlejším brněnským brownfieldům. Má více než 20 hektarů plochy a je na něm přes 100 budov různého stáří. Celkem má v areálu vzniknout asi 20 nových budov, některé jako novostavby, jiné revitalizací těch starých. Kromě kanceláří mají v nové čtvrti být také byty, prostory pro služby, ale zůstane tu částečně i výroba.

„Areál máme rozdělený na šest zón. Ne vše můžeme dělat okamžitě, potřebujeme změny územního plánu,“ řekl manažer projektu Ladislav Všetečka a dodal, že na jednotlivé části bude CPI vypisovat veřejné soutěže. Některé záměry se ještě mohou měnit podle vývoje trhu s nemovitostmi.

První velkou investicí byla přestavba Vaňkovky

Brownfieldy v Brně se postupně mění. V areálu továrny Vaňkovka vznikla před lety nákupní galerie a kulturní a společenské centrum. Letos v květnu začala developerská společnost s bouráním bývalé velké brněnské textilní továrny Vlněna. Na místě by měl vyrůst nový komplex především kancelářských prostor. Později i bytových domů. Revitalizace areálu by měla trvat deset až dvanáct let.

  • Jsou to plochy o minimální rozloze větší než půl hektaru, které se nachází uvnitř urbanizovaného území a ztratily svoji původní funkci. Často se jedná například o bývalé průmyslové či armádní areály, jež jsou zcela opuštěné nebo využívané jen v minimálním rozsahu.

Na jihu Moravy jsou desítky brownfieldů

Brownfieldů na jižní Moravě je celkem 159. Jedenáct z nich přesahuje rozlohu deset hektarů a jsou rozesety po celém kraji. Největší je vojenské cvičiště Pánov asi dva kilometry od Hodonína, to zabírá skoro sto hektarů. V blízkosti areálu fungují motokáry, lukostřelnice nebo třeba paintball, areál by se tak mohl využívat pro další sportovní aktivity.

Téměř 45 hektarů zabírá areál bývalých železáren v centru Veselí nad Moravou. V budoucnosti bude areál nejspíše opět využit pro výrobu. Mikulovská kasárna pak leží na ploše asi 30 hektarů. Část areálu teď využívá společnost Moravostav a do budoucna by tu mohly vyrůst byty nebo sportovní areály.