Případ padělaných obrazů: Klausův bývalý poradce Kotas je podle soudu nevinný

Krajský soud v Ostravě zprostil obžaloby bývalého politika Jiřího Kotase, který čelil obvinění, že se podílel na prodeji padělaných obrazů za 40 milionů. Kotas byl dříve kvůli této kauze odsouzen na šest let vězení, Vrchní soud ale později verdikt zrušil. Kotas vinu od počátku odmítal s tím, že nevěděl, že jde o padělky. Krajský soud zprostil i druhého obžalovaného, podnikatele Miroslava Simona. Rozsudek ale ještě není pravomocný.

Jiří Kotas a Miroslav Simon podle obžaloby připravovali obchod s padělanými obrazy autorů moderního umění z přelomu 19. a 20. století – Marca Chagalla, Vasilije Kandinského, Ernsta Ludwiga Kirchnera, Maurice de Vlamincka, Georgese Seurata a Kazimira Maleviče. Hodnota originálů by činila asi 40 milionů korun.

Dvojice údajně získala obrazy z padělatelské dílny na Plzeňsku a 24. září 2009 s nimi přijela do ostravské Galerie Chagall. Tam se setkala s místním sběratelem, který o díla projevil zájem. Jenže pravost obrazů posuzoval šéf galerie Petr Pavliňák a všechny označil za padělky.

Oba muži byli v březnu 2015 za pokus o prodej padělků nepravomocně odsouzeni na šest let vězení. Vrchní soud rozsudek ale zrušil a nařídil nové projednání případu. „Krajský soud v opakovaném hlavním líčení doplnil dokazování. Důkazní situace ale zůstala stejná. Důkazy nestačily k tomu, aby mohlo být bez důvodných pochybností konstatováno, že o padělcích věděli,“ uvedla ke zproštění obžaloby mluvčí soudu Lucie Olšarová.

Kotas vinu popíral: prý si nechal od renomovaných znalců vyhotovit na obrazy posudky, které pravost potvrzovaly. Tvrdil také, že má kauza politické pozadí. V aktivní politice už se ale Kotas dlouho nepohybuje. Na počátku 90. let byl ekonomickým poradcem tehdejšího ministra financí Václava Klause a neúspěšně kandidoval na prezidenta republiky. Založil také banku Bohemia, která záhy zkrachovala.

Kvůli kauze padělaných obrazů je na Jiřího Kotase vydán mezinárodní zatykač, který bude v platnosti, dokud nebude zprošťující rozsudek pravomocný. Kotas totiž pobýval v Kanadě a neúčastnil se jednání soudu