Autobus s dětmi vjel na železniční přejezd. Řidič musel prorazit závoru, aby se nesrazil s vlakem

UDÁLOSTI: Další incident na železničním přejezdu, na kterém svítila výstražná světla (zdroj: ČT24)

Linkový autobus ve Vyškově vjel ráno na železniční přejezd, když svítila výstražná světla, a prorazil druhou závoru, aby se s vlakem nestřetl. V autobusu byla osm cestujících, z toho sedm dětí, nikdo se nezranil. Policie hledá svědky nehody. Řidič je mimo jiné podezřelý z obecného ohrožení z nedbalosti.

Nehoda se stala na železničním přejezdu v Nosálovské ulici asi před osmou hodinou ráno. „Podle dosud zjištěných informací najel řidič linkového autobusu na přejezd v době, kdy už výstražná signalizace upozorňovala na blížící se vlak. Řidič prorazil druhou závoru a dostal se mimo přejezd,“ uvedla mluvčí policie Alice Musilová na webu PČR

U šestačtyřicetiletého řidiče policie provedla dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Železniční přejezd je funkční, vzhledem k proražené závoře mají vlaky v tomto místě až do opravy omezenou rychlost.

„Případem se zabývají vyškovští dopravní policisté pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení,“ uvedla policejní mluvčí. Předběžná škoda je asi 25 tisíc korun. V autobusu podle policie cestoval jeden dospělý a sedm dětí.

Řidič jezdí u blanenského dopravce necelý rok. Dosud neměl žádné problémy. „ Řidiče jsme poslali domů, nebyl na tom psychicky dobře. Zítra to s ním projednáme. Pošleme ho i na psychologické vyšetření,“ řekl ředitel ČAD Blansko Jiří Šebela. Závoru už železničáři stihli vyměnit. Řidiče autobusu policie vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Podobných případů už bylo v minulosti několik. Před dvěma lety skřípla závora autobus plný dětí ve Skalici nad Svitavou. Tehdy ji pomáhali zvednout cestující. V Moravském Písku zase před rokem uvízl kamion. Srážce se ale nakonec vyhnul. Tragicky naopak dopadla v roce 2015 nehoda ve Studénce. Polský řidič kamionu se závoru prorazit neodhodlal a v přijíždějícím Pendolinu po srážce zemřeli tři lidé.