IT firmy si libují v Brně, z kterého se stává české Silicon Valley

Brno - Brno se úspěšně mění v české Silicon Valley. Ročně tam získají práci stovky programátorů a IT specialistů. Jihomoravskou metropoli si oblíbily i slavné nadnárodní společnosti. Kvalitní zaměstnance totiž snadno najdou jak mezi vysokoškoláky, tak absolventy odborných škol.

Brno je pro IT firmy atraktivní především díky dvěma univerzitám. Můžou si tak vybírat mezi jejich absolventy. Jsou tu ale i další výhody. „V Brně na rozdíl od hlavního města je možné čerpat dotace právě na podporu rozvoje firmy IT,“ uvedla  ředitelka jihomoravské kanceláře CzechInvest Lucie Kuljovská. Důležitá je i poloha města blízko Slovenska.

Z brněnských klávesnic technici ovládají počítače po celém světě. Třeba hlídají platební terminály pro jednu z nadnárodních sítí čerpacích stanic. Stačí bezchybně a rychle používat ty správné příkazy.

Pro zaměstnance je tak práce v nadnárodní počítačové společnosti zárukou zaměstnání ne na rok nebo dva, ale třeba i desetiletí. IT boom na Moravě rozhodně nekončí. Už teď v celém jihomoravském kraji pracuje v oboru na 14 tisíc lidí a další stovky přijímají firmy každý rok.

Reportáž Marie Bočkové (zdroj: ČT24)