Své zázemí sestěhuje šumavská správa do Borových Lad

Borová Lada (Prachaticko) – Zatímco hájenek, ubytoven nebo i vimperského zámku se Správa NP a CHKO Šumava chce zbavit, bývalý areál pohraniční roty v Borových Ladách se rozhodla převzít. Vše je podle vedení parku součást tzv. centralizace, při které soustředí své zázemí na malý počet míst, jako je právě areál v Borových Ladách.

Policie se marně snažila nepotřebný areál na Šumavě prodat čtyři roky. Nakonec se spokojila s bezúplatným převodem na správu šumavského parku. Ten pro něj najde využití, přestože se právě zbavuje množství nepotřebných nemovitostí. Je mezi nimi dokonce i jiná bývalá pohraniční rota, kterou vlastní na Kvildě – tu nechá parková správa strhnout. Podle ekonomického náměstka správy Jiřího Kvapila ovšem jedno s druhým souvisí – park chce centralizovat své zázemí. „Potřebujeme přesunout technické záležitosti z centra obcí Kvilda a Borová Lada,“ vysvětlil Kvapil.

Parková správa ovšem v minulosti o areál již jednou usilovala. Od projektu však musela ustoupit. „Našemu zřizovateli nebylo dostatečně odprezentováno, jak s tím chce nakládat,“ vzpomněl Jiří Kvapil. Tvrdí, že teď je situace jiná a už nehrozí, že by ministerstvo životního prostředí projekt pohřbilo. Právě jeho souhlas je podle policejního mluvčího Jiřího Matznera poslední podmínkou převodu areálu.

Veronika Kabátová a Zdeněk Mlnařík o převodu majetku na Šumavě (zdroj: ČT24)

Lidé z Borových Lad jsou s převodem areálu na šumavskou správu spokojeni. Dokud policisté jednali se soukromými zájemci, zdálo se, že v srdci hor vznikne komerční komplex. Na ten však v Borových Ladách nebyli zvědavi. Starostka Jana Harzánková přitom upozornila, že obec nikde nenalezla zastání: „Aktivisté stále napadají šumavské starosty, že jsou pohůnky různých developerů. Areál, kde je více než 3,6 hektarů, však nikoho nezajímal.“

Ačkoli bude převod bezplatný, čeká parkovou správu významná investice. Areál potřebuje rekonstrukci, která bude stát několik milionů korun.