Masarykova univerzita chystá radikální změny. Zvažuje čtyřleté bakalářské studium

Masarykova univerzita jako jedna z prvních vysokých škol v České republice připravuje nová pravidla pro tvorbu studijních programů. Jednou ze zvažovaných možností je například čtyřleté bakalářské studium. Škola chce snížit studijní neúspěšnost a zvýšit uplatnění studentů na trhu.

Změny pocítí studenti od podzimu 2019 a vycházejí z novely vysokoškolského zákona, která se zabývá novým systémem akreditací.

Jedním z důvodů, proč se Masarykova univerzita pouští do tak velkých změn, je boj se studijní neúspěšností. Ta se teď pohybuje okolo čtyřiceti procent. Z velké části proto, že studenti nejprve přecházejí mezi obory, než zjistí, co jim vlastně vyhovuje.

Změny ve studijních programech vysokých škol (zdroj: ČT24)

„Většina nových programů by měla skutečně začít fungovat od podzimu devatenáct. A já musím říci, že vedeme přátelskou diskuzi s ostatními univerzitami. Na řadě českých univerzit se uvažuje nebo připravuje velmi podobný model studia. My bychom rádi zajistili, aby také bylo možné to, že bez problému budou moci studenti například z Olomouce pokračovat v Brně nebo studenti z Brna pokračovat v magisterském studiu v Českých Budějovicích,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Ve hře jsou tři varianty. Klasické pětileté jednooborové studium zůstane beze změny. Druhou možností by mohlo být studium se specializací ve vyšších ročnících. Největší novinkou je sdružené studium s hlavním a vedlejším plánem podle vzoru západních zemí. „Jednou z variant je možnost čtyřletého bakaláře, ta je ale teprve ve stádiu určitých úvah,“ řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Nejdál je zatím Fakulta sociálních studií, s přípravou začali s předstihem. „Když studujete žurnalistiku a budete se chtít celý život pohybovat v médiích, budete studovat jednooborové studium žurnalistky,“ řekl Roman Chytilek, proděkan pro studium. To nyní možné není.

Bek: Navýšení o tři miliardy je minimem (zdroj: ČT24)
Interview ČT24: Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity (zdroj: ČT24)

Do konce roku chce Masarykova univerzita požádat o institucionální akreditaci. Nové obory musí vypsat na podzim 2018, aby do nich mohla přijímat uchazeče od roku 2019. S tím se nejspíš změní i podoba přijímacího řízení.

Napilno bude mít i Národní akreditační úřad. Do konce roku by měl dostat první žádosti o akreditaci. Pak má 150 dní na posouzení. Změny nebude dělat ale jen Masarykova univerzita. V roce 2019 vyprší akreditace asi dvěma tisícům oborů, nové studijní programy se tak dají očekávat i na jiných vysokých školách.