Nájemníci v některých částech Brna platí vyšší činže. Minimální nájemné vzrostlo

Až o desítky korun víc zaplatí noví nájemníci městských bytů za metr čtvereční v některých částech Brna. Od prvního října platí nová pravidla, která zvedla minimální cenu nájemného. Nejvíc to pocítí noví obyvatelé Vinohrad, kde se podle starosty cena zvýšila o sto procent. Stávajících nájemníků ve zhruba třiceti tisících bytech se změna nedotkne.

Od dubna vítá Zdeňka Brhlíková s mužem návštěvy v dvoupokojovém bytě s kuchyňským koutem na Vinohradech. V domě mají pečovatelskou službu a smlouvu uzavírali v době, kdy byla cena za metr čtvereční takového bydlení dvacet čtyři korun. Kdyby se stěhovali teď, platili by manželé sedmapadesát korun za metr.

Cena se zvedla i v ostatních městských bytech. Nová hranice nájmu je pro byty s pečovatelskou službou padesát sedm korun, pro ostatní nabízí město několik variant nájemného. Většinou je vyšší, než to stávající, někde o koruny, někde o desítky korun. Vinohrad se změna dotkne nejvíc.

  • Od října začíná fungovat nový webový portál, který na základě zadaných kritérií propojí nájemníky.
  • Ti si tak budou moct městské byty v Brně nebo mezi Brnem a jinou obcí vyměnit. Budou ale potřebovat souhlas pronajímatelů.
  • Brno chce také zavést družstevní bydlení – pro lidi, kteří by nedosáhli na hypotéku. Vybraní zájemci vstoupí s vkladem 200 tisíc korun, město pak bude splácet hypotéku.
  • Po dvaceti letech si lidé budou moct byty převést do osobního vlastnictví. Návrh bude město schvalovat na jaře příštího roku.
  •  
  •  

Starosta Jiří Čejka s tím nesouhlasí. Podle něj bylo nižší nájemné možností, jak pomoci sociálně slabým. Náměstek primátora Petr Hladík ale oponuje, z nájemného je na Vinohradech politické téma. A aby bylo na opravy domů, musí podle něj stát alespoň padesát korun za metr čtvereční.

Díky novým pravidlům získá Brno desítky milionů ročně navíc. Ty použije na opravy stávajících bytů a výstavbu nových. Nová pravidla počítají také s tím, že si nájemníci zřídí v Brně trvalé bydliště.

Události: Bydlení je dražší (zdroj: ČT24)
Zájem o sociální bydlení v Brně roste (zdroj: ČT24)

„Vývoj tržního nájemného představuje určité vodítko právě i pro obecní byty, kde nefunguje tržní princip. Komunální politici musí stanovovat ceny tak, aby provoz těch obecních nemovitostí nebyl podnákladový. Byť samozřejmě nelze vyloučit, že zastupitelé se snaží využít obecné situace růstu cen nemovitostí,“ řekl Lukáš Kovanda ze společnosti Cyrrus.

Podle náměstka primátora Petra Hladíka bude zájem o městské byty i s novými pravidly. V pořadníku je momentálně kolem sedmi tisíc zájemců a každoročně se pro ně uvolní kolem tisícovky bytů.