Kvalita ovzduší se mírně zlepšuje. Průmyslové podniky omezují emise

Miliardové investice průmyslových podniků v Moravskoslezském kraji do ekologie mají efekt. Dokládají to čísla aktuálně zveřejněná v celostátním registru znečišťování. Vyplývá z nich, že například Třinecké železárny meziročně v letech 2015 a 2016 omezily vypouštěný prach o 106 tun.

A meziroční úbytek o téměř stovku tun prachu nahlásil i ostravský ArcelorMittal.

Například v roce 2011 byla průměrná roční koncentrace prachu v Ostravě-Radvanicích, v místě zatíženém hlavně emisemi z huti ArcelorMittal, 49,5 mikrogramu na metr krychlový. Loni to bylo podle zjištění redaktorky České televize Markéty Radové 41 mikrogramů na metr krychlový.

Pokles míry znečištění ovzduší
Zdroj: ČT24

I 41 mikrogramů je ale pořád mírně nadlimitní hodnota. Problémem navíc podle odborníků není jen tento typ prachu, ale i znečištění, jehož částice jsou mnohem menší a pronikají velmi hluboko do těla. Také jejich množství v ovzduší překračuje limity.

„V Moravskoslezském kraji jsou děti nemocnější více ve srovnání s dětmi z Jihočeského kraje,“ sdělila již dříve lékařka Lenka Böhmová. Prokázala to i zjištění Radima Šráma, který se na studii o účincích smogu podílel. Děti z Karvinska a okolí bývají podle ní nemocnější na podzim a v zimě, kdy je ovzduší horší.

Mapa znečištění ovzduší
Zdroj: ČT24

V Moravskoslezském kraji panuje dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Kromě škodlivin ze sousedního Polska mají na znečištění ovzduší podíl místní průmysl, doprava a topení v domácnostech.

Úřady se i proto snaží lidi motivovat třeba pomocí dotací k výměně starých kotlů na tuhá paliva za nové ekologické. Počátkem září vzbudila nová vlna takzvaných kotlíkových dotací v Moravskoslezském kraji značný zájem. Pro zájemce v regionu je připraveno téměř 900 milionů korun, kraj přijme maximálně 10 000 žádostí.

Minulý týden už krajští radní schválili první žádosti obyvatel o kotlíkové dotace. O dotaci požádalo téměř 6000 lidí, kteří odeslali požadavky za 592 milionů korun, dodala mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. Radní již schválili první várku žádostí pro 534 žadatelů za 62,5 milionu korun.

Tisíce dětí míří za čistým vzduchem

Kvůli znečištěnému ovzduší Ostrava letos pošle za čerstvým vzduchem na 2500 dětí. Město mateřským a základním školám na tyto akce rozdělilo dalších 15 milionů korun z Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší, řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Doručené požadavky škol letos opět významně převýšily možnosti fondu, a to o více než devět milionů korun.

Od listopadu do dubna by na ozdravné pobyty mělo vycestovat 2267 dětí ze základních a 232 dětí z mateřských škol. „Požadavky šesti školek jsme pokryli stoprocentně. V případě škol jsme ale požadavky byli nuceni krátit, a to z nedostatku finančních prostředků. Celkem se jednalo o 26 žádostí,“ uvedla primátorova náměstkyně Kateřina Šebestová (ANO).

Opakovaně oslovuji všechny velké znečišťovatele v regionu a je mi velice líto, že někteří vůbec nereagují na výzvy k přijetí spoluzodpovědnosti za znečišťování ovzduší formou příspěvku na rekreaci pro ostravské děti.
Kateřina Šebestová
náměstkyně ostravského primátora

Ostrava zřídila Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší v květnu 2010 a dosud za jeho peníze vyrazilo do hor bezmála 15 000 dětí. Město do fondu vložilo 67,5 milionu korun, přispěli i někteří znečišťovatelé. Město ale trvale poukazuje na to, že jejich podpora je nedostačující.

Ozdravné pobyty musí trvat minimálně dva týdny. Děti nejčastěji míří do Jeseníků, Hostýnsko-vsetínské hornatiny a Moravskoslezských Beskyd. Z peněz fondu lze hradit také doprovodný program ozdravného charakteru. Podpora na jednoho žáka je až 6000 korun.

  • Chodit častěji na hory, nevystavovat se zakouřeným restauracím, nenavštěvovat nákupní městská centra.
  • V úvahu připadá stěhování tam, kde je ovzduší čisté.
  • Posílat děti k moři, do škol v přírodě, využívat případně pobytů v solných jeskyních.
  • Příznivé účinky na zdraví má pestrá strava s ovocnou a zeleninovou složkou, dostatkem vlákniny a přiměřeným množstvím tekutin.