V havířovském Grandparku pro seniory objevili svrab. Hygienici zakázali návštěvy

V Havířově bojují se svrabem (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji se opět objevil svrab. Letos se jedná o už třetí případ výskytu tohoto onemocnění v zařízení pro seniory. Parazita tentokrát lékaři objevili v Domově pro seniory Grandpark v Havířově.

Hygienici zatím podle redaktorky České televize Ivy Piskalové původce onemocnění neoznačili, může jím však být klient, u něhož nemoc ošetřující personál včas neidentifikoval. „U této věkové kategorie je složitě rozeznatelný a může být zaměnitelný s ekzémem,“ podotkla Iva Piskalová.

Podle zástupců havířovského domova pro seniory je nemocných patnáct, pět z nich jsou zaměstnanci zařízení. Podle hygieniků jsou jejich počty daleko vyšší – hovoří o nakažených pětadvaceti klientech a jedenácti zaměstnancích.

  • Svrab patří mezi relativně časté onemocnění kůže, které je způsobeno kožním parazitem – zákožkou svrabovou, která vrtá chodbičky v lidské kůži. Svrab se nejčastěji objevuje v meziprstních prostorech na rukou, na vnitřní straně loktu, zápěstí, genitáliích či v okolí pupku. Svrab se vyskytuje nejčastěji v ubytovnách, domovech důchodců, ale i ve školním prostředí. Hygienici každoročně evidují v ČR několik tisíc případů.
  • Velké epidemie svrabu vypukly v ČR v sedmdesátých a počátkem devadesátých let minulého století.

V zařízení, které hostí na 140 klientů, nyní platí zákaz návštěv. Z preventivních důvodů se 3. října ruší den otevřených dveří v nedalekém havířovském domově seniorů.

Nepříjemné svědivé onemocnění se přenáší při úzkém tělesném kontaktu s nemocným. Podle hygieniků se může zdravý člověk nakazit i pobytem v prostředí, kde se nakažené osoby pohybují. Problematickými místy mohou být například věznice, ale i zdravotnická či sociální zařízení. Inkubační doba je čtyři až šest týdnů.

Svrab ve zvýšené míře zanamenali lékaři na území České republiky hlavně loni v srpnu. Dermatologové tehdy ošetřili na 2200 pacientů. Nejvíce onemocnění pocházelo podle statistiků ze severní Moravy, Přerovska a Ústecka.