FAMU i Hollar po výbuchu opět ožily

Praha – Týden po mohutném výbuchu v Divadelní ulici na Starém Městě se studenti filmové fakulty AMU a Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy vrátili k výuce. V případě univerzitního paláce Hollar nechybělo ani slavnostní znovuotevření budovy. Exploze plynu minulý týden poškodila řadu budov v okolí včetně obou zmíněných škol; ty už nechaly zasklít okna a uklidit poničené prostory.

Budovu Hollar, kde sídlí FSV, dopoledne slavnostně otevřeli děkan Jakub Končelík a rektor Václav Hampl. Opravy ale ještě neskončily, podle rektora Hampla je hotovo zhruba 70 procent. Poškozené kanceláře budou zatím fungovat v provizorním režimu v náhradních prostorech. Protože mezi dosud nezprovozněnými místnostmi je i řada učeben, probíhá jinde  také část výuky. „Kolegové učí v prostorách 1. lékařské fakulty a New York University,“ přiblížil děkan Jakub Končelík. V provozu už je knihovna Hollaru, ačkoli ji výbuch poškodil nejvážněji z celé budovy. Podle děkana mohla být již po týdnu zprovozněna především díky pomoci studentů. Náklady na opravu celé budovy by podle rektora nemusely být příliš vysoké. „Myslím, že se přes milion nemusí vyšplhat,“ uvedl.

K běžnému provozu se vrátila také FAMU v budově Lažanského paláce. Okna rozbitá tlakovou vlnou z exploze nechala škola opravit už minulý týden. V následujících dnech budou patrně pokračovat jen drobné opravy, které ale výuku nijak neomezí.

Představitelé obou škol upozornili, jak pozoruhodně malé byly následky výbuchu pro studenty a zaměstnance – všichni, kteří byli poraněni rozbitým sklem, mohli po ošetření domů. „Velmi snadno to mohlo být mnohem horší,“ podotkl rektor UK Václav Hampl.

Lažanský palác i budova Hollaru se nacházejí v těsném sousedství domu, v němž minulé úterý vybuchl plyn. Neštěstí si vyžádalo čtyři desítky zraněných. Tlaková vlna vysklila okna v desítkách domů, poškodila střechy i statiky dotčeného objektu. Podle prvních odhadů zničil výbuch plynu majetek za zhruba 100 milionů korun. Uzavřena zůstává Divadelní ulice.