V Českých Budějovicích by chtěl parkovat každý. Od listopadu budou moci jen místní

Reportáž: České Budějovice zavedou nový parkovací systém (zdroj: ČT24)

V širším centru Českých Budějovic vzniknou nové parkovací zóny. Na řadě míst budou moci odstavit své auto pouze místní obyvatelé a podnikatelé, ostatním budou určeny smíšené zóny, kde zaplatí za parkování v automatech. Ceny parkovacích karet pro rezidenty rozliší magistrát podle lokality, přijdou na 400 až 500 korun za rok.

V Českých Budějovicích se sice již za parkování platí, ale zatím jen v historickém jádru města. Parkování je zde pro místní obyvatele dokonce dražší než v centru Prahy a nic se na tom nezmění ani po změně podoby parkovacích zón. Zatímco však v nejužším centru zaplatí lidé nadále za roční parkovací kartu 2000 korun, v ostatních zpoplatněných oblastech bude cena podstatně nižší. V pásmu číslo 2 vyjde roční parkování na 500 korun za rok a v pásmu 3 bude ještě o sto korun levnější. Podnikatelé se sídlem v nově zpoplatněných oblastech zaplatí desetkrát více než rezidenti.

Náměstek českobudějovického primátora František Konečný (ANO) odmítl, že by město chtělo zpoplatněním stání u chodníků na svých občanech-řidičích vydělávat. „Na tom se nedá vydělat. Děláme to proto, aby zde mohli obyvatelé, kteří v centru bydlí, zaparkovat,“ ujistil.

Nejdražší centrální parkovací zóna zůstane v oblasti ohraničené Vltavou, Malší a ulicemi Husova třída, Na Sadech a Senovážném náměstím. Druhá zóna pak naváže v oblasti ohraničené Lannovou třídou, Nádražní, Pražskou a Pekárenská, navíc i v oblasti krajského soudu, krajského úřadu a zimního stadionu, v části Dukelské ulice, před nádražím a u sportovní haly. Třetí pásmo pak zahrne ucelenou plochu severně od Pekárenské, jižně a východně od Nádražní a západně od Pražské třídy a několik menších ploch v jiných částech města.

Kdo v Českých Budějovicích nebydlí nebo nepodniká, bude moci od listopadu parkovat pouze v některých ulicích a po zaplacení parkovného. „Nebo mohou zaparkovat na celý den na záchytných parkovištích a dále jet městskou hromadnou dopravou,“ podotkl náměstek Konečný.

Město nechá do ulic osadit 69 parkovacích automatů, které budou přijímat i platební karty. Cena za odstavení auta se i pro návštěvníky města bude lišit podle lokality. V ulicích města zaplatí za hodinu parkování 10 až 40 korun, na náměstí Přemysla Otakara II. pak 60 korun.