Ostravský obdivovatel Breivika byl nepříčetný – bude se léčit

Ostrava - Mladý Čech, který se netajil obdivem k norskému vrahovi Andersu Breivikovi a v jehož ostravském bytě policie našla velké množství nebezpečné munice, nebude potrestán. Prokázalo se totiž, že byl nepříčetný a bude se léčit. Stíhání muže tak bylo dnes zastaveno.

Vzhledem k dalším zásadním zjištěným skutečnostem, především závěrům znalců, že muž v době spáchání skutku nebyl příčetný, navrhl policejní komisař dozorujícímu státnímu zástupci zastavení trestního stíhání muže a učinil podnět k návrhu na uložení ochranného léčení muže. 

Státní zástupce trestní stíhání 29letého muže dnes zastavil a soudu podal návrh na uložení ochranného léčení ústavní formou. Muž nepobývá na svobodě. Zprávu potvrdilo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

V bytě měl funkční a nebezpečné zbraně - prý je nechtěl použít

V bytě měl připravený výbušný systém, který mohl odpálit. Připravené měl i další pyrotechnické předměty a zbraně. „Nemáme informace, že by výbušninu chtěl použít při teroristickém činu,“ řekl šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta.

Sympatie s norským mnohonásobným vrahem policie tehdy odvodila od toho, že jeho jméno devětadvacetiletý muž používal při elektronické komunikaci.

Kriminalisté muže obvinili z obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování. Před soud ale nepůjde. Rozhodující pro to byly výsledky psychiatrických testů. „Muž v době spáchání skutku nebyl příčetný. Policejní komisař navrhl dozorujícímu státnímu zástupci zastavení trestního stíhání muže a navrhl uložení ochranného léčení,“ řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Žalobce tomu vyhověl a soud jejich rozhodnutí už potvrdil.

Pražská zásahovka loni v srpnu upozornila ostravské policisty na to, že muž schraňuje v bytě nebezpečné výbušniny a vzhledem k jeho kriminální minulosti, kdy nechal dálkově odpálit pumu, došli policisté k závěru, že může být extrémně nebezpečný, a proto hned následující den zasáhli. V bytě byly nalezeny stovky nábojů, tlumič, výbušniny, část letecké pumy, samopal či kusy policejní uniformy. Všechny zbraně byly funkční. Se všemi prý uměl zacházet. V minulosti nebyl vojákem – není proto jisté, odkud zbraně pochází.