Výbuch ve vyškovské ubytovně vyšetřuje armáda. Zraněný voják je po operaci

Vojenská policie pokračuje ve vyšetřování úterní exploze ve vojenské ubytovně ve Vyškově. Jeden voják zemřel, další utrpěl zranění – je po operaci oka hospitalizován v brněnské Fakultní nemocnici. Evakuovaní lidé se mohli do budovy vrátit.

Příčiny tragédie zatím nejsou známy, stejně jako to, co přesně explodovalo. Média spekulují o tom, že šlo o granáty. „To ale zatím ministerstvo obrany ani nepotvrdilo, ani nevyvrátilo,“ řekla redaktorka ČT Martina Tlachová, která situaci ve Vyškově sleduje.

Redaktorka Martina Tlachová popisuje vyšetřování výbuchu v ubytovně (zdroj: ČT24)

Vyšetřování už v úterý převzala armáda, zabývá se jím Vojenská policie za dozoru státního zástupce. Místo okamžitě zabezpečily záchranné složky. Podle vyškovského starosty Karla Goldemunda (ČSSD) nebylo nutné obyvatele přilehlých domů evakuovat, protože výbuch nezasáhl do zástavby.

„Sklepní prostory, kde došlo k výbuchu, jsou stále uzavřené, do zbylé části budovy se lidé mohli vrátit,“ sdělil ředitel odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek. Stále podle něj také platí, že vyšetřování by mělo trvat v řádu dní.

Voják by měl na poraněné oko vidět

Při výbuchu jeden vojenský policista zemřel, druhý byl zraněn. Do oka mu vlétly střepy, operovali jej ve Fakultní nemocnici Brno. Muž leží na oční klinice a po operaci se zotavuje. „Podle všeho by měl na zraněné oko vidět,“ řekl Jan Pejšek.

Podle ministerstva obrany nešlo o úmyslný čin nebo útok a další exploze nehrozí. Výbuch se ozval v úterý před devátou hodinou ranní v budově Jugo, která částečně slouží jako ubytovna, ale i pro administrativu. Nastal ve veřejnosti nepřístupných sklepních prostorách, které využívala Vojenská policie.

Stropnický: Událost je třeba důkladně vyšetřit

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl, že šlo o nešťastnou událost, kterou je třeba důkladně vyšetřit. Současně varoval před předčasnými závěry. Politování nad událostí vyjádřil také náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Vojenská akademie ve Vyškově je vzdělávacím a výcvikovým zařízením ministerstva obrany. V areálu jsou kromě poslucháren a učeben i trenažéry pro dělostřelectvo, tankové jednotky, mechanické jednotky a potápěče, haly vzdušných sil s trenažéry a leteckou technikou a také sportoviště.