Vichřice a kůrovec jako konkurenční výhoda. Lesníci protestují proti zákazu těžby

Události ČT: Pohled vlastníků lesů na chystaný zákaz úmyslné těžby dřeva se různí (zdroj: ČT24)

Záměr ministerstva zemědělství zakázat těžbu dřeva mimo kalamitní oblasti komplikuje situaci na Vysočině. Není postižená ani kůrovcem, ani vichřicí a vlastníci lesů by tady chtěli normálně hospodařit. Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů proto chce apelovat na vládu, aby nařízení nezaváděla celoplošně.

Různý pohled mají na chystaný zákaz úmyslné těžby dřeva v lesích vlastníci. Kde není kůrovcová kalamita, tam se bojí výpadku v tržbách.

V oblastech, které zasáhly škody po kůrovci nebo srpnová smršť, jsou přesvědčeni, že zákaz těžby měl přijít už dávno. Na trhu je přebytek dříví, hlavně nižší kvality. A cena dál klesá.

Potřebujeme těžit a prodávat

Společnost Kinský Žďár nad Sázavou hospodaří asi na šesti tisících hektarech lesa a potřebuje teď dřevo těžit a prodávat. Těžba přináší peníze na obnovu porostů i na zaplacení pracovníků. 

Lesy na Třebíčsku ničí sucho a kůrovec (zdroj: ČT24)
Reportáž: Lesy na Dačicku decimuje kůrovec (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že je velká hloupost zakazovat tu těžbu u těch vlastníků lesa, kde není žádný problém. Někteří vlastníci lesa si asi snad budou muset půjčit od bank, aby překlenuli toto období,“ řekl lesní Jiří Bína ze společnosti Kinský.

Majitelé lesů čekali od státu místo sankcí spíš podporu například ve formě dotací. Stejně k tomu přistoupili v sousedním Bavorsku a v Rakousku, kde zavedli i řadu dalších podpůrných opatření.

Dřeva je nadbytek

„Může to způsobit potíže jak lesním podnikům, bude to působit potíže živnostníkům, kteří pro ty společnosti pracují a samozřejmě to může problémy způsobit i dřevozpracujícím podnikům,“ řekl Jiří Svoboda, člen republikového předsednictva ze Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů.

Na střední a východní Moravě těžba dál pokračuje. Přesto z ní těžaři nijak nejásají. Kácejí stromy poškozené větrnou kalamitou nebo daleko častěji napadené kůrovcem. Na tyto práce se zákaz těžby dřeva nevztahuje.

Kůrovec letos ničí moravské lesy víc než kdykoliv předtím. V Beskydech napadl stomy i ve výšce 900 metrů nad mořem. S tím se lesníci setkali vůbec poprvé. Kůrovcové dřevo ale znamená nižší kvalitu, cenu i poptávku.

Už teď začíná být nadbytek dřeva a jeho cena rychle klesá. To může podle Sdružení způsobit další komplikace především malým podnikům a soukromníkům.