Letošním Dnům NATO nepřálo počasí, v neděli musela zůstat letadla na zemi

Události: Druhý den Dnů NATO poznamenalo špatné počasí (zdroj: ČT24)

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR navštívilo během víkendu 90 000 lidí. Letošní ročník akce ovšem výrazně ovlivnilo počasí, kvůli kterému se v sobotu neuskutečnil nejatraktivnější bod programu, vystoupení saúdskoarabského akrobatického týmu Saudi Hawks. V neděli museli pořadatelé nakonec zrušit téměř všechny letecké ukázky.

Stroje skupiny Saudi Hawks zůstaly o víkendu na zemi
Zdroj: ČT24

Vystoupení Saudi Hawks budou mít lidé příležitost vidět alespoň v pondělí, kdy už se má počasí zlepšit. „Saudi Hawks v pondělí odpoledne provedou původně neplánovaný nácvik, aby z České republiky neodletěli bez řádného rozloučení. Nácvik je naplánován orientačně na 15:00 poté, co budou ukončeny všechny plánované odlety,“ uvedli pořadatelé. Nácvik bude možné sledovat pouze mimo areál akce, protože ten budou pořadatelé uvádět do původního stavu.

„Program dynamických ukázek se celkově odehrával více na zemi, než jak bylo obvyklé v jiných ročnících akce. To, že i v tak náročných povětrnostních podmínkách se přišli na Dny NATO podívat návštěvníci v takovém množství, znamená, že si akce získala základnu skutečně věrných příznivců,“ uvedl předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce, Zbyněk Pavlačík.

V sobotu dorazilo do areálu mošnovského letiště přes 65 000 lidí, v neděli kolem 25 000. 

Kvůli počasí bylo v sobotu zrušeno jen vystoupení saúdskoarabské letecké skupiny, v neděli pak byl až na vrtulníky a slovenskou vládní letku odvolán celý program letových ukázek. „Je to poprvé za celou historii akce, kdy jsme museli k takovému kroku přistoupit. Nešlo jen o vytrvalý déšť, ale především o spodní základnu mraků, která znemožňovala bezpečné provedení letů,“ zdůvodnil krok pořadatelů Pavlačík.

„Jsou stanoveny minimální dohlednosti a výšky, takzvaná povětrnostní minima, za kterých se může létat. Bohužel podmínky jsou horší než tato minima. Pilot by nebyl schopen celou dobu vidět plochu, kde má vystupovat, mohl by vlétnout do oblačnosti a ztratit kontakt se zemí. Během ukázky musí dodržovat stanovený sektor, aby se nedostal nad diváky, a pokud to není schopen kontrolovat, nemůže vzlétnout,“ vysvětlil důvod pro zrušení leteckých ukázek pilot stoje JAS-39 Gripen Ivo Kardoš. Svůj stroj tak představil zájemcům pouze na zemi.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Představují se na nich vojenské, záchranářské či bezpečnostní jednotky, letos ze 17 států. Speciální partnerskou zemí bylo Slovensko. K vidění bylo okolo 80 letadel a vrtulníků a přes 200 kusů pozemní techniky. Mezi největšími lákadly byly americké strategické bombardéry B-52 Stratofortress a B-1B Lancer.