Pro Světlušku běželo dva tisíce lidí

Praha - Na dva tisíce lidí se v pražské Stromovce zúčastnilo charitativního běhu pro Světlušku. Přispěli tím nadačnímu fondu Českého rozhlasu, který pomáhá nevidomým. „Výtěžek akce použijeme na sportovní aktivity pro zrakově postižené: na sjezdové lyžování, cyklistiku,“ uvedla ředitelka fondu Martina Kaderková. Na start se postavilo taky dvacet lidí se zrakovým postižením. Některým z nich dělali průvodce čeští olympionici - třeba pětibojař David Svoboda nebo kajakář Vavřinec Hradilek.

Noční běh pro Světlušku pomůže zrakově postiženým sportovcům (zdroj: ČT24)

Ředitelka nadačního fondu Martina Kaderková

„Společně rozsvítíme Stromovku. Je to nádherný vlnící se roj světlušek, které svítí pro nevidomé.“

Každý běžec zaplatil na startu 450 korun - ty půjdou na sportovní pomůcky pro nevidomé. Celkem Nadační fondu Českého rozhlasu zíkal na pomoc nevidomým tři čtvrtě milionu korun. Loňský první ročník běhu vynesl 318 000 korun. Celkem za svoji desetiletou existenci rozdělil projekt Světluška na pomoc nevidomým 90 milionů. Výtěžek se použil na kompenzační pomůcky, vodicí psy, osobní asistenty pro školáky či služby pro seniory. Do projektu se zatím zapojilo na 60 000 dobrovolníků.

Do sbírky Světluška je možné přispět i dárcovskou textovou zprávou na číslo 87777 ve tvaru DMS SVETLUSKA. Vyjde na 30 korun, z toho 27 korun putuje na pomoc nevidomým.