Historickým sídlem roku 2012 se stává… Jilemnice

Jilemnice (Semilsko) - U příležitosti oslav Mezinárodního dne památek a sídel získala Jilemnice titul Historického města roku 2012. Kromě Jilemnice byly v nejužším výběru i Cheb nebo Příbor. Ocenění se uděluje za nejlepší péči o památky na základě dotací udělovaných ministerstvem kultury. Vítězné město získává vedle titulu také milion korun na další opravy památek. Titul i peníze si z dnešního setkání na Pražském hradě odnesl Starosta podkrkonošského města Vladimír Richter.

Příbor byl na titul nominován už v roce 2002, Cheb v roce 2006 a Jilemnice byla mezi finalisty v letech 2008 a 2009. Cheb se podle předsedy Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Ivo Rubíka v posledních letech vyznačuje kontinuálním úsilím všech představitelů samosprávy o to, aby rekonstruovali pěší zónu, střed města, hrad nebo muzeum papíru v místním klášteře.

Soutěž probíhá nejprve na úrovni krajů, letos se přihlásilo 46 subjektů. Do dalšího kola postoupilo z jednotlivých krajů 14 návrhů, z nichž vzešli tři finalisté. V ČR je na 40 tisíc nemovitých památek a po čtyřech desítkách památkových rezervací a zón. Titul Historické město roku se udílí od roku 1994.

Ivo Rubík, předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

„Zástupci ministerstva kultury, místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska nominovali tato tři města nejen na poli ochrany kulturního dědictví a obnovy památek, ale i z hlediska náplně a funkce památek. Hodnotilo se nejen dlouhodobé úsilí, ale i občanská aktivita nebo různé kulturní počiny.“

Jilemnice vyhrála u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel

„Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska připravilo pro letošní rok úplnou novinku,“ řekl jeho předseda Ivo Rubík. Nese název Brány památek dokořán a v souvislosti s Mezinárodním dnem památek a sídel se v 65 členských městech sdružení (to má dohromady 202 členských měst) konají mimořádné akce, které potrvají až do druhé třetiny května. Jejich program naleznete zde. „Součástí akcí bude otevření objektů, které normálně pro veřejnost otevřeny nejsou. Půjde třeba o archeologické nálezy, které nebyly dosud zpřístupněny,“ dodal Rubík.

Jilemnický starosta Richter upozornil, že již dvacet let je město součástí Programu regenerace. „O tři roky dříve byla vyhlášena městská památková zóna,“ dodal starosta. Milion korun za zisk titulu město využije na renovaci střechy zámku, v němž sídlí Krkonošské muzeum.

Ocenění, které pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstev kultury a pro místní rozvoj, se udílí za nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu vyhlašovaném ministerstvem kultury se na opravy památek sdružují peníze státní, obecní a příspěvky samotného vlastníka památky.

Město se zapojilo do Programu regenerace v roce 1993, městská památková zóna byla vyhlášena o tři roky dříve. Ve městě žijícím bohatým kulturním a společenským životem  působí například Jilemnický okrašlovací spolek a Jilemský spolek paní a dívek. Jilemnice například od roku 1996 z programu dostala 12,75 milionu korun, které přispěly k opravám za celkem více než 33 milionů korun, uvedl již dříve starosta Richter.

Jilemnice

  • Město leží v Libereckém kraji v okrese Semily v nadmořské výšce kolem 450 metrů, je přirozeným centrem západních Krkonoš.
  • Vzniklo jako hospodářské centrum štěpanického panství Valdštejnů zřejmě počátkem 14. století. První zmínka pochází z roku 1356 (o zdejší faře), první doklad o Jilemnici jako městečku z roku 1492. Město patrně vyrostlo takzvaně na zelené louce, svědčí o tom rozlehlé čtvercové náměstí a pravidelný systém ulic. Největší rozvoj města je spojen s rodem Harrachů, do jehož majetku se dostalo počátkem 18. století.
  • Cenné historické jádro tvoří mimo jiné Masarykovo náměstí s klasicistními domy, Zvědavá ulička s přízemními roubenými domky, kostel sv. Vavřince, radnice, budova spořitelny, zámek (nyní Krkonošské muzeum), nedaleký bývalý pivovar a další. Velká část města s kostelem a radnicí je nově postavena po požáru v roce 1788.
  • Město má zhruba 5 600 obyvatel a tvoří je tři místní části - Jilemnice, Hrabačov a Javorek.
  • Jilemnice je známa jako kolébka českého lyžování (první lyže nechal přivézt hrabě Harrach v roce 1892), vyráběly se tam jedny z prvních lyží na území Čech. Ve městě také vznikl druhý mimopražský odbor Klubu českých turistů (1889). Rozvoj zdejší turistiky je spojen především se jménem propagátora Krkonoš Jana Buchara. V současnosti je město také centrem českého sumó (japonské bojové umění).
  • Ve městě nebo blízkém okolí se narodili například spisovatelé Jaroslav Havlíček a Jan Weiss, skladatel, hudebník a výtvarník Jiří Šlitr (Zálesní Lhota), malíř František Kaván (Víchovská Lhota), herec Stanislav Zindulka, fotograf Zdenko Feyfar, geolog František Pošepný, chemik Josef Hanuš, lyžař Bohumil Hanč (Benecko) nebo skokan na lyžích Pavel Ploc.
  • Oblíbenou turistickou atrakcí je obří sněhová socha Krakonoše, která pravidelně zdobí zdejší náměstí.