Na opačné straně soudu – dva arbitři čelí žalobě z korupce

Jičín – Dvojice, která ještě před několika lety rozhodovala o vině druhých – nyní v soudní síni sama sedí na lavici obžalovaných. Okresní soud v Jičíně se začal zabývat případem litoměřických soudců Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. Oba čelí možnému trestu za údajné ovlivňování kauz a korupci. V případě pravomocného rozsudku hrozí mužům až osmileté tresty vězení.

Knotek a Jelínek měli na starosti trestní agendu, například krádeže, drobné loupeže či týrání dětí. Na podzim roku 2011 je policie zadržela s obviněním, že za úplatu údajně ovlivňovali soudní řízení několika případů. Oba soudci měli zejména manipulovat s časovým harmonogramem soudů.

„To znamená, že ve prospěch odsouzených byly termíny posunovány tak, aby bylo rozhodnuto dříve a oni například nemuseli nastoupit do výkonu trestu, popřípadě aby jim byl zkrácen trest zákazu řízení,“ uvedl státní zástupce Radim Dragoun.

Úplatky dle vyšetřovatelů směřovaly zejména k Josefu Knotkovi. U jičínského soudu ale odmítl vypovídat. Podle Dragouna se výše úplatků pohybovala ve statisícových částkách. „Jedná se jak o částky, které byly přislíbeny, tak o částky, které byly vyplaceny,“ dodal.

Ladislav Jelínek pak místo peněz měl jako pozornost dostat láhev whisky – výměnou za urychlení podmíněného propuštění odsouzeného muže. I toto jednání prý probíhalo v režii Knotka. Samotný Jelínek novinářům krátce řeklo, že je přesvědčen o své nevině.

Z kvalifikace trestného činu, ze kterého jsou obviněni, vyplývá, že si tak přišli na částku do půl milionu korun. Kromě soudců je stíhána také soudní zapisovatelka Jiřina Šindelářová. Na kameru se však odmítla vyjádřit. Ministr spravedlnosti už předloni oba soudce dočasně zprostil funkce. Hlavní líčení má v úterý pokračovat výpověďmi svědků, poté bude pravděpodobně odročeno.

Přemysl Šrámek ke kauze litoměřických soudců (zdroj: ČT24)